Nanogelcoating beschermt implantaten uitstekend tegen infecties

Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar speciale coatings die implantaten beter kunnen beschermen tegen infecties. De weg naar brede toepassing in de praktijk is echter nog niet gelukt. Recent deed Damla Keskin in het UMCG promotieonderzoek naar nanogelcoatings. Deze blijken een uitstekende bescherming te bieden tegen infecties. Vindt deze veelbelovende coating zijn weg naar de patiënt?

Ernstige risico’s bacteriële infectie

Het gebruik van biomedische implantaten zoals heup- en borstimplantaten, kunstmatige hartkleppen en tandheelkundige implantaten groeit snel. Ze verbeteren de kwaliteit van leven van de patiënt, maar brengen ook risico’s met zich mee. Zoals bacteriële infecties, die tijdens de operatie en het inbrengen van een biomateriaal in het menselijk lichaam kunnen ontstaan, legt UMCG-onderzoeker Damla Keskin uit. ‘Bacteriën hechten zich op het oppervlak, wat uiteindelijk tot een infectie en ontstekingsreactie kan leiden rondom het implantaat. Dit zorgt ervoor dat het implantaat niet meer functioneert zoals bedoeld en kan het leven van een patiënt ernstig in gevaar brengen.’

Onderzoek naar coatings

Een manier om implantaten te beschermen is het aanbrengen van een coating. Al jarenlang wordt hier wereldwijd onderzoek naar gedaan en zo ook bij de afdeling BioMedical Engineering van het UMCG door prof. dr. Henny van der Mei. Hoewel er meerdere kansrijke coatings zijn onderzocht, is er om verschillende redenen nog niet een coating gevonden die breed toepasbaar is. ‘Ze zijn vaak moeilijk te produceren, niet geschikt voor verschillende soorten implantaten of niet stabiel genoeg’, zegt UMCG-chemicus Patrick van Rijn.

99,99% bescherming

Eind augustus promoveerde Damla Keskin met haar onderzoek naar een nieuwe coating, gemaakt van nanogels. Met de juiste chemische modificaties bieden ze tot 99,99% dodende werkzaamheid tegen aanhechting van bacteriën op de gecoate oppervlakken. Een geweldig resultaat. Tegelijkertijd valt op dat eerdere coatings vergelijkbare scores hadden. Toch vonden deze niet hun weg naar de patiënt.

Geschikt voor verschillende materialen

Dus rijst de vraag: wat is de toekomst voor deze coating? Van Rijn, eerste promotor van het onderzoek van Keskin: “Of deze coating uiteindelijk wél breed toegepast gaat worden als antimicrobiële coating voor implantaten, kunnen we nu niet zeggen. Dat hangt van veel factoren af. Uiteindelijk is wel het doel om het naar de kliniek te brengen. Wat deze coating veelbelovend maakt, is het feit dat hij op veel verschillende soorten medische materialen te gebruiken is zonder de aanpak te veranderen. Daarin verschilt hij echt van andere coatings.’

Meer weten over nanogelcoatings? Lees hier het promotieonderzoek van Damla Keskin.

​​​​​​​
​​​​​​​Damla Keskin. Foto: ResearchGate.