Gaat mijn afspraak of opname door?

Het was groot nieuws vandaag: alle ziekenhuizen gaan ‘planbare reguliere zorg’ afgeschalen. Is dat echt zo, en wat betekent dat voor patiënten van het UMCG? Voor onze patiënten is de boodschap helder: heeft u een afspraak in het UMCG (poliklinisch of voor een opname), dan gaat deze door, tenzij wij contact met u opnemen om te verzetten. De medische afweging welke zorg er nu moet, en welke zorg er kan worden uitgesteld, wordt door de artsen in het UMCG gemaakt.
gaat mijn afspraak of opname door?

Uitstellen of niet?

Alle zorg die bij uitstel kan leiden tot gezondheidsschade voor de patiënt, gaat door. Dat betekent dat de acute zorg doorgaat, dat de meeste oncologische ingrepen doorgaan en dat de transplantatieprogramma's zoveel mogelijk ongemoeid worden gelaten.

Wat stellen we dan wel uit? Alleen uitstelbare klinische zorg. Zorg dus, die uitgesteld kan worden zonder dat de patiënt daar permanente gezondheidsschade door lijdt.

Wat betekent dit voor mijn afspraak op de polikliniek?

De poliklinische afspraken gaan volgens planning door. De zorg die nu uitgesteld wordt is klinische zorg: ingrepen en behandelingen waarvoor een patiënt in het ziekenhuis wordt opgenomen.