Evelyn Finnema nieuwe Chief Nursing Officer van ministerie van VWS

UMCG-hoogleraar Verplegingswetenschap en Onderwijs prof. dr. Evelyn Finnema wordt per 1 mei aanstaande benoemd als nieuwe Chief Nursing Officer (CNO) bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

In deze rol adviseert Finnema de bewindslieden van VWS gevraagd en ongevraagd over de positie van verpleegkundigen en verzorgenden. ‘Ik ben erg blij met deze eervolle en uitdagende rol om de 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden te representeren’, zegt Finnema. ‘De werkdruk is hoog en er is een oplopend tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen. Ondanks dat hun werk divers is, zijn ze met elkaar verbonden door een gezamenlijke professionele identiteit en zijn de vraagstukken vergelijkbaar.’ Deze ‘eenheid binnen verscheidenheid’ wil Finnema graag als uitgangspunt benutten in haar rol als CNO de komende jaren. Verder hecht zij veel waarde aan een nauwe verbinding met de beroepsgroep.

Evelyn Finnema heeft na haar verpleegkundeopleiding meerdere jaren gewerkt als verpleegkundige in diverse velden van de gezondheidszorg in combinatie met functies in verpleegkundig onderwijs, beleid, management en onderzoek en loopt nog steeds regelmatig een dienst mee om in verbinding te blijven met haar collega’s die de directe patiëntenzorg verlenen.

Naast hoogleraar en CNO is Finnema lector binnen de Academie voor Verpleegkunde aan de Hanzehogeschool Groningen en de Academie voor Gezondheidszorg aan NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Ook is ze bijzonder lid van de verpleegkundige adviesraad (VAR) en het verpleegkundig platform van het UMCG. Professionele identiteit en ontwikkeling is een van haar centrale thema’s, waar ze veel belang aan hecht.