Eerste UMCG’ers vandaag ingeënt met Covidvaccin

Vandaag zijn de eerste UMCG-medewerkers ingeënt met het vaccin van Pfizer-BioNTech. De eerste prik was voor SEH-verpleegkundige Harm Wedman: ‘Fijn dat het vaccineren vandaag begonnen is. Ik vind dit ontzettend belangrijk voor de bescherming van onze patiënten en natuurlijk ook voor mijzelf en mijn collega’s.’

195 kleine flesjes

Een bescheiden doosje, met 195 kleine flesjes. Dat was waar het vandaag allemaal om draaide. Vanochtend vroeg, rond 8.15 uur, kwamen de eerste Covidvaccins voor Noord-Nederland aan bij het UMCG. Vervolgens werden ze in onze apotheek bewaard en omgepakt.

In de loop van de dag gingen de vaccins met toebehoren (denk aan spuiten, naalden, vaccinatiepaspoorten) als pakketjes naar het WZA in Assen en het MCL in Leeuwarden en morgen naar alle noordelijke ziekenhuizen. Per flesje kunnen 5 of 6 personen gevaccineerd worden.

De eerste prik

Vanaf drie uur zijn onze eerste collega’s uit de acute zorgketen ingeënt met het vaccin. De eerste prik was voor SEH-verpleegkundige Harm Wedman. ‘Ik ben vereerd dat ik de eerste prik in het Noorden mocht krijgen, zegt Wedman.

Of hij heeft getwijfeld over wel of niet vaccineren? ‘Ik heb me wel afgevraagd of het veilig was, maar heb daar geen twijfels over. Gisteren zijn we nog helemaal bijgepraat in een webinar over hoe goed het getest is, dat er nauwelijks bijwerkingen zijn en dat het veilig is. Ik ben blij dat ik ben ingeënt en dat het vaccineren in Nederland begonnen is.’

Beperkt aantal vaccins

Het aantal beschikbare vaccins is beperkt. Daarom kan in eerste instantie maar een deel van de collega’s uit de acute zorgketen ingeënt worden. Landelijk zijn er 33.000 vaccins beschikbaar voor medewerkers in de acute zorgketen. Noord-Nederland krijgt daarvan 10.5%, wat neerkomt op 3.569 vaccins. Voor het UMCG zijn zo'n 500 vaccins beschikbaar.

Vanwege het beperkte aantal komen in deze ronde medewerkers in aanmerking die directe patiëntenzorg verlenen op de IC, de SEH en de ambulanceverpleegkundigen en -chauffeurs en de vliegende dienst op de COVID-helikopter (MMT).