Corona-uitbraak op verpleegafdeling UMCG (update 11 maart)

Er zijn sinds de update van 5 maart geen besmettingen meer bijgekomen. De planbare operaties van het Thoraxcentrum worden deels weer hervat.

Er zijn de afgelopen dagen geen nieuwe besmettingen bijgekomen op afdeling C2. De bron van de besmettingen is door MMBI nog niet vastgesteld.
Vanaf komende maandag (15-3) kunnen er weer patiënten op C2 opgenomen worden; vanaf dan worden ook planbare operaties op basis van de beschikbaarheid van de medewerkers van het Thoraxcentrum weer hervat.

----------------------------------------------------------

Update 5/3

Er zijn deze week in de extra testrondes op de IC en de verpleegafdelingen D3 en D4 geen nieuwe besmettingen geconstateerd. Het is minder waarschijnlijk geworden is dat de besmettingen op afdeling D4 samenhangen met de uitbraak op C2. Voor de besmettingen op de IC en afdeling D3 is dit nog iets minder zeker te zeggen. De afdeling Medische Microbiologie & Infectiepreventie gaat nog verder onderzoeken of er een verband is. Op dit moment zijn van alle positief geteste patiënten er nog 5 opgenomen in het UMCG.

De planbare operaties van het Thoraxcentrum zijn deze week uitgesteld; alle spoedoperaties en operaties van kinderen gaan wel gewoon door. Ook volgende week zijn de planbare operaties van het Thoraxcentrum uitgesteld.

--------------------------------------------------------

Update 1 maart

De uitbraak op C2 is daarmee nog niet geheel onder controle. ‘Dankzij alle maatregelen die we de afgelopen weken hebben genomen zijn extra besmettingen voorkomen’, zegt Marjolein Knoester, chef de clinique van Medische Microbiologie en Infectiepreventie. ‘Het is echter nog niet gelukt om dit virus, waarvan we weten dat het de Britse variant betreft, volledig te controleren. We zien nu dat er op andere afdelingen kleine clusters van besmettingen zijn: op de Intensive Care en de afdelingen D3 en D4. Mogelijk zijn deze besmettingen gelinkt aan de uitbraak op C2; dit onderzoeken we nu.’

--------------------------------------------

Update woensdag 24/2

We zien dat het aantal besmettingen per dag duidelijk afneemt en dat de uitbraak tot rust komt. Toch is het nog wel mogelijk dat we de komende dagen een aantal besmettingen vinden.

Ook de komende dagen blijven we uitgebreid bron- en contactonderzoek doen en medewerkers en patiënten preventief testen.

--------------------------------------------

Update maandag 22/2

Het bericht van maandag 22 februari vind je hier

--------------------------------------------

Update vrijdag 19/2

Ook vandaag bleken er nog enkele patiënten en een medewerker van verpleegafdeling C2 besmet te zijn met het coronavirus. Er zijn op dit moment in totaal 22 patiënten en 21 medewerkers positief getest.

Afdeling C2 wordt dit weekend volledig schoongemaakt, zodat de afdeling zo snel mogelijk weer open kan. Ondanks deze uitbraak kon alle urgente Thorax-zorg de afgelopen dagen doorgaan. De electieve operaties worden vanaf maandag weer opgestart.

--------------------------------------------

Update donderdag 18/2

Vandaag bleken er nog enkele patiënten en medewerkers van verpleegafdeling C2 besmet te zijn met het coronavirus. Er zijn op dit moment in totaal 20 patiënten en 20 medewerkers positief getest.

Inmiddels is gebleken dat het om de Britse variant (B.1.1.7) van het virus gaat. Dat is overeenkomstig de verwachting van de afgelopen dagen. Omdat de Britse variant besmettelijker is, maakt dat het moeilijker om deze uitbraak in te dammen. De precieze bron van de besmettingen is nog niet vastgesteld. De afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie (MMBI) zet het onderzoek hiernaar uiteraard voort.
 

Bron- en contactonderzoek uitgebreid

​​Het uitgebreide bron- en contactonderzoek gaat onverminderd verder en breidt zich nog uit. Er worden naar schatting nu rond de 400 medewerkers en patiënten preventief getest binnen dit cluster. Doel van het bron- en contactonderzoek is om de uitbraak waar mogelijk in te dammen en om de veiligheid van patiënten en UMCG-medewerkers te waarborgen.

Afdeling na schoonmaak snel weer open

Er liggen nu nog enkele positieve patiënten op C2. Deze worden overgeplaatst. Afdeling C2 wordt daarna volledig schoongemaakt, zodat de afdeling zo snel mogelijk weer open kan. Ondanks deze uitbraak is alle urgente Thorax-zorg de afgelopen dagen kunnen doorgaan. De electieve operaties worden naar verwachting vanaf maandag weer opgestart.

--------------------------------------------

Update woensdag 17/2

Vandaag bleken er nog enkele patiënten en medewerkers van verpleegafdeling C2 besmet te zijn met het coronavirus. Er zijn op dit moment in totaal 18 patiënten en 16 medewerkers positief getest. Uit de genetische analyses van de besmettingen is gebleken dat het om de Britse variant (B1.1.17) van het virus gaat. De bron van de besmettingen is nog niet vastgesteld, in tegenstelling tot wat in de media werd gesuggereerd.

Bron- en contactonderzoek

Het uitgebreide bron- en contactonderzoek gaat onverminderd verder. Er worden naar schatting nu rond de 300 medewerkers en patiënten preventief getest binnen dit cluster. Dit gaat niet alleen om medewerkers van C2, maar ook van andere afdelingen zoals de ICV, radiologie, fysiotherapie en medewerkers van de schoonmaak. In situaties als deze worden direct alle noodzakelijke maatregelen genomen, ongeacht hoe ingrijpend en omvangrijk ook, om verdere uitbraak te voorkomen. Doel van alle maatregelen is om de veiligheid van patiënten en UMCG-medewerkers te waarborgen.

Volste vertrouwen in professionaliteit afdeling

Namens de Raad van Bestuur is Stephanie Klein Nagelvoort-Schuit vanochtend bij de afdeling langs geweest. Zij gaf aan dat ze onder de indruk was van de kracht en de inzet van het team op C2. De Raad van Bestuur heeft het volste vertrouwen in de professionaliteit van alle medewerkers op C2 en is vol bewondering over de manier waarop het team met deze bijzonder moeilijke omstandigheid omgaat.

--------------------------------------------

Update dinsdag 16/2

Vandaag bleken nog 2 patiënten van C2VA besmet te zijn met het coronavirus. ​​​​​​ Daarmee komt het totaal op 22 besmettingen: 9 medewerkers en 13 (voormalig) patiënten. Inmiddels is er het sterke vermoeden dat het bij al deze mensen gaat om de Britse variant. Morgen zal de genetische analyse daarover uitsluitsel geven.

Uitstel operaties

Vanwege de uitbraak op C2 hebben we 10-15 thoraxchirurgische operaties moeten uitstellen. Eventuele spoed-OK's kunnen wel doorgaan. Nieuwe geplande opnames zijn gisteren en vandaag uitgesteld. We hopen later in de week de geplande opnames wel door te laten gaan. Op dit moment wordt bekeken of nieuwe opnames op een andere verpleegafdeling kunnen worden opgenomen.

Hoe gaat het op de afdeling?

Manager van het Hartcentrum Marieke Gosens vertelt dat de uitbraak hard is aangekomen onder al het personeel. "Een soort van verslagenheid heerst vooral…  we hadden net meer ruimte gekregen om weer meer te mogen opereren. Nu moeten we opnieuw veel patiënten teleurstellen. Er heerst ook angst en onzekerheid. Zo veel collega’s die ineens besmet zijn, en wie volgt?"

Op C2 is het alle hens aan dek. De afdeling voor hart- en longpatiënten is nu deels een Covid-afdeling geworden en mist plots een groot aantal collega’s. “Gelukkig krijgen we veel hulp van andere afdelingen”, vertelt hoofdverpleegkundige Akkelyn Hoekstra.

Ondertussen blijft de moraal goed. “Niemand klaagt, iedereen zet de schouders eronder om er voor de patiënten en ook voor elkaar te zijn.” En hoe het met de besmette collega’s thuis gaat? “Ja, die balen enorm”, zegt Akkelyn. “Ik hoop dat het later in de week iets rustiger wordt, zodat ik ook aan hen wat aandacht kan schenken.”

--------------------------------------------

Bericht maandag 15/2:

Er is een groot bron- en contactonderzoek gaande. Inmiddels is duidelijk dat de eerste besmettingen rond 8/9 februari plaats moeten hebben gevonden.

Uit genetische analyse (het zogenaamde sequencen) moet blijken of alle besmettingen inderdaad aan elkaar verwant zijn en of het gaat om één van de mutaties, zoals de Britse. Deze sequencing zal naar verwachting woensdag uitsluitsel geven.

Patiënten

De besmette patiënten op C2 worden in ‘strikte isolatie-plus’ verpleegd. Voordat de besmetting werd vastgesteld, waren er al patiënten overgeplaatst naar andere afdelingen (waaronder de Intensive Care) en andere ziekenhuizen. Zij worden, net als de besmette patiënten op C2, in ‘strikte isolatie-plus’ verpleegd. De overige patiënten van C2 worden in contactdruppelisolatie verpleegd en regelmatig getest. Datzelfde geldt voor patiënten op andere afdelingen die met een positief persoon in contact zijn geweest.

Medewerkers

Alle medewerkers van verpleegafdeling C2 worden dagelijks voorafgaand aan hun dienst preventief getest op de corona-poli. Voor de medewerkers van de andere betrokken afdelingen waar besmette patiënten liggen of patiënten die onbeschermd contact hebben gehad met besmette patiënten, wordt een testprogramma op maat gemaakt.