Alles voor een prikkie

Ze kwamen van heinde en verre. Tot Utrecht, Brabant of Limburg aan toe. En waren graag bereid om soms uren naar het UMCG te reizen voor hun langverwachte coronavaccinatie. Dit weekeind heeft ook de laatste groep hoog-risicopatiënten van het UMCG, hun tweede prik ontvangen. Inmiddels zijn alle 7000 hoog-risicopatiënten die daarvoor in aanmerking kwamen, volledig gevaccineerd. Het gevoel dat overheerste: dankbaarheid. Bij patiënten zelf, maar ook bij hun mantelzorgers.
Video bekijken Scannen

Vrijwilligers

Die prikken moesten natuurlijk ook worden gezet. De animo daarvoor was groot. Veel collega’s hadden zich aangemeld om in de weekenden te helpen met vaccineren of observeren. Verpleegkundigen, artsen, dokters- en apothekersassistenten, eigenlijk kwamen uit alle beroepsgroepen die mogen prikken, vrijwillige aanmeldingen om te helpen met deze grote vaccinatieoperatie. Zelfs gepensioneerde IC-verpleegkundigen en -artsen, die via oud-collega’s hoorden dat er mensen gezocht werden, hebben zich aangemeld en meegeholpen. En zo stonden er afgelopen zaterdag en zondag in alle vroegte een heleboel collega’s  klaar om te vaccineren. Ieder weekend waren er ook 50 tot 70 vrijwilligers aanwezig om alles in goede banen te leiden.

“UMCG op z’n best”

En het liep gesmeerd, net als bij de eerdere vaccinatieweekeinden. Dat merkte ook één van onze patiënten op die de moeite nam ons erover te mailen:

“Zaterdag 1 mei kwam ik voor mijn 2e Modernaprik naar Groningen. Slagboom P-zuid ging vanzelf open, even lopen, ontvangst perfect geregeld. Spuit per direct, vervolgens 15 minuten wachten onder het toeziend oog van een vrijwilliger. Na 15 minuten weer naar parkeergarage gelopen, slagboom ging weer vanzelf open… en naar huis in Friesland. Kortom UMCG op zijn best! Een ‘flow-ervaring’!”