UMCG’ers betrokken bij groot landelijk onderzoek naar stress

Ute Bültmann (hoogleraar Arbeid & Gezondheid), Harold Snieder (hoogleraar Genetische Epidemiologie) en Els Maeckelberghe (Wenckebach Instituut) zijn betrokken bij een consortium dat in totaal €19,6 miljoen NWO-subsidie krijgt voor een groot en uitgebreid onderzoek naar stress genaamd ‘Stress-In-Action’. Het onderzoek staat onder leiding van de Vrije Universiteit Amsterdam. Verder zijn onderzoekers van Amsterdam UMC, Rijksuniversiteit Groningen (Peter de Jonge), Erasmus MC en Universiteit Twente betrokken.

In dit project worden op basis van nieuwe kennis en data methoden ontwikkeld die stress in het dagelijks leven kunnen volgen en verminderen. Hiermee kan het ontstaan van stressgerelateerde ziekten worden voorkomen. Het in kaart brengen van de impact van stress op ons dagelijks leven is noodzakelijk om de volksgezondheid en het welzijn van de bevolking te verbeteren. Want als stress vaak voorkomt en lange tijd hoog blijft, kan dit depressie, angst en burn-out maar ook hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas veroorzaken. Het UMCG is bij alle fases van het stressonderzoek betrokken: van begripvorming en meten tot interventies en de impact op gezondheid.  

Impact stress op gezondheid verminderen

Ondanks de relevantie ervan is onze kennis en begrip van stress zeer beperkt. Volgens Ute Bultmann kan dit onderzoek tot verdieping van de kennis leiden. "Wij brengen het stressonderzoek van het laboratorium naar de “echte wereld”. Het onderzoek moet bijdragen aan een beter begrip van wat stress in ons degelijkse leven bepaald en hoe wij stress kunnen meten en stressreacties kunnen verminderen. Juist doordat onderzoekers uit verschillende disciplines en van verschillende instellingen betrokken zijn bij dit onderzoek, kunnen wij methoden ontwikkelen die stress meten en verminderen." Door het toepassen van nieuwe technologie is veel beter en sneller onderzoek te doen naar stress en de invloed op de mens. Dit maakt de ontwikkeling van nieuwe monitoring- en interventiestrategieën mogelijk om stress in het dagelijks leven en de impact ervan op de gezondheid te volgen en te verminderen. 

Over NWO Zwaartekracht

De subsidie is verstrekt in het kader van het NWO-onderzoeksprogramma Zwaartekracht. Minister Dijkgraaf (OCW) stelt de financiering beschikbaar voor wetenschappelijke consortia die in hun vakgebied in de wereldtop kunnen meedoen met baanbrekend onderzoek. Met Zwaartekracht stimuleert de overheid excellent onderzoek in Nederland. Het is bedoeld voor wetenschappelijke consortia die de potentie hebben om tot de wereldtop op hun gebied te gaan behoren. Het gaat om financiering uit de eerste geldstroom (direct via de Rijksoverheid). De selectieprocedure wordt uitgevoerd door NWO.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar de website van Stress in action