KAAN-architecten ontwerpen nieuw onderwijscentrum op Healthy Ageing Campus

Het gebied rondom de Antonius Deusinglaan, de noordentree van de Healthy Ageing Campus in Groningen, verandert de komende jaren in een aantrekkelijke stadscampus. Het eerste bouwproject van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op die plek is het realiseren van een nieuw onderwijscentrum voor de faculteiten Medische Wetenschappen en Science & Engineering (met name de Farmacie-opleidingen). Onlangs is KAAN architecten uit Rotterdam geselecteerd voor het ontwerp van dit onderwijscentrum. Zij werken de komende periode hun ontwerpconcept verder uit. Tevens zullen de RUG en het UMCG dit kalenderjaar starten met verscheidene voorbereidende werkzaamheden om het terrein bouwrijp te maken.

Het nieuwe onderwijsgebouw van zo’n 11.000 m2 verrijst naast het ERIBA-gebouw, in de buurt van het nieuwe Protonentherapiecentrum van het UMCG. Het fungeert als nieuw entreegebouw vanuit de binnenstad van Groningen en bevat onder andere collegezalen en projectruimten van verschillende afmetingen, een studielandschap, een food court en een overdekte fietsenstalling. Er komen bovendien flexwerkplekken waarvan docenten tussen lesuren gebruik kunnen maken. In het onderwijscentrum is ruimte voor zo’n 2.000 medewerkers en studenten en het vervangt de oude onderwijsruimten aan de Antonius Deusinglaan 2.

Grote wens van RUG en UMCG

Het realiseren van het nieuwe, duurzame onderwijscentrum is volgens Hans Biemans, lid College van Bestuur van de RUG, al jaren een grote wens van de RUG en het UMCG. Het is een belangrijke eerste stap in de vernieuwing van de noordentree van de Healthy Ageing Campus; “Al het onderwijs dat nu nog verspreid is over meerdere plekken, in soms gedateerde gebouwen. Dit kunnen we straks  op een duurzame wijze samenbrengen op één locatie. We kunnen nieuwe faciliteiten voor innovatief en kleinschalig onderwijs in gebruik gaan nemen en geven de campus echt een gezicht naar de stad.”

Ook het UMCG is blij met deze ontwikkeling. Henk Snapper, Raad van Bestuur van het UMCG vult aan: “Als UMCG willen we innoveren en excelleren. We zijn dan ook trots om deze levendige plek op de noordpunt  van de Healthy Ageing Campus te mogen realiseren. Naast onderzoek en onderwijs komen er ook diverse horeca voorzieningen. Dit onderwijscentrum is één van de vele grootschalige bouwprogramma’s die we de komende jaren gaan realiseren. Dit is noodzakelijk omdat een deel van de gebouwen verouderd is, maar ook omdat de zorgvraag verandert.  Als UMCG bouwen we letterlijk en figuurlijk aan de toekomst van gezondheid”

Het UMCG staat de komende jaren voor een grootschalige uitbreidings- en vernieuwingsopgave met onder meer werkzaamheden aan het Centraal Medisch Complex, Universitair Centrum Psychiatrie, Medisch Ondersteunend, deze Noordpunt en Beatrixoord in Haren.

KAAN architecten

Vincent Panhuysen van KAAN Architecten is verheugd te zijn geselecteerd voor deze ontwerpopdracht. “Educatieve gebouwen zijn altijd interessante architectonische uitdagingen en zodoende zijn wij altijd zeer enthousiast om ons concept tot leven te mogen brengen. Het nieuwe Onderwijscentrum zal een nieuwe frisse identiteit aan dit deel van de campus geven en tegelijkertijd de omliggende gebouwen verbinden en versterken. “ KAAN Architecten is een internationaal opererend architectenbureau en is onder meer bekend van de Bibliotheek en Academie voor Podiumkunsten in Aalst en de nieuwe luchthaventerminal voor Amsterdam Airport Schiphol. Het heeft bovendien ruime ervaring in het ontwerpen voor onderwijsinstellingen, waaronder voor het Erasmus MC Education Centre te Rotterdam.