Jingyuan Fu wint Ammodo Wetenschapsprijs 2023

Jingyuan Fu is een van de winnaars van de Ammodo Science Award voor fundamenteel onderzoek 2023. Deze prestigieuze prijs bestaat uit een geldbedrag van €350.000,-. Zij gaat die gebruiken om de komende jaren nieuwe wegen in het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de werking van ons microbioom in te slaan.

De Ammodo Science Award voor fundamenteel onderzoek wordt om de twee jaar uitgereikt aan acht excellente mid-career wetenschappers in de vier wetenschappelijke domeinen biomedische wetenschappen, menswetenschappen, natuurwetenschappen en sociale wetenschappen. De toekenning aan Jingyuan Fu is erkenning voor haar baanbrekend onderzoek naar het darmmicrobioom van de mens en de potentiële impact ervan op de menselijke gezondheid. 

Jingyuan Fu bestudeert het darmmicrobioom

Jingyuan Fu is hoogleraar systeemgeneeskunde aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij bestudeert het darmmicrobioom in relatie tot ziekte en gezondheid. Haar onderzoek combineert onder andere big data analyse en organ-on-a-chip technologieën. De resultaten van haar onderzoek naar complexe ziekten als obesitas en hart- en vaatziekten en de rol van die darmflora daarin spelen, zijn bijzonder indrukwekkend. Onderzoek van haar liet zien dat het darmmicrobioom kan worden beïnvloed om de menselijke gezondheid te verbeteren. Dit maakt het microbioom tot een belangrijk uitgangspunt voor ziektepreventie en -behandeling. Zij is van plan de Ammodo Award te gebruiken om het verzamelen van data voor microbioom-onderzoek op meerdere manieren mogelijk te maken. Ook wil zij een gepersonaliseerd model ontwikkelen dat het microbioom en de darm-lever-as van het menselijk lichaam fysiologisch kan nabootsen.

Resultaten van haar eerdere onderzoek

In haar eerdere onderzoek heeft zij vastgesteld dat het darmmicrobioom, eetgewoonten en genen een grote invloed hebben op de hoeveelheden en samenstelling van de metabolieten in ons bloed, en daarmee op onze gezondheid. Verder heeft Jingyuan Fu aangetoond dat veroudering zorgt voor een verschillend risico voor mannen en vrouwen op hart- en vaatziekten.

Groninger Microbiome Team

Zij is ook een van de onderzoekers van het Groninger Microbiome Team. Zij hebben eerder aangetoond dat onze genen de samenstelling van ons darmmicrobioom beïnvloeden en zij identificeerden in een groot internationaal onderzoek de samenstelling van gezonde darmflora.

Jingyuan Fu ontving eerder een ERC Grant en een VICI Grant van NWO voor haar onderzoek. Ze werd eerder genomineerd voor de Prix Galien Research Award voor haar onderzoek dat zich richt op het microbioom als sleutel voor individuele behandeling.

Meer achtergrondinformatie over de Ammodo Awards en de winnaars is hier te lezen.