‘Je wordt er niet beter van, maar voelt je er wel beter door’

Al zijn we geen museum, het UMCG hangt en staat vol kunstwerken. Anna Kramer weet daar alles over te vertellen. Twintig jaar was ze hier hoofd Kunstzaken, nu gaat ze met pensioen.

Het kunstwerk in het trappenhuis bij het Beatrix Kinderziekenhuis, is een van Anna's favorieten. "Omdat het kunst van en voor kinderen is en past bij Healthy Ageing", vertelt Anna. "Met een speciale zeefdrukkar hebben patiënten van het kinderziekenhuis hun eigen verhaal verteld. Twee kunstenaars hebben van alle zeefdrukken een groot kunstwerk gemaakt voor in het trappenhuis. We hopen dat het ouders en kinderen stimuleert vaker de trap te nemen.  Een mooi voorbeeld van wat je met kunst kunt doen."

Iedereen

Anna heeft een bouwkundige achtergrond en kwam hier in 1981 werken bij Bureau Technische Dienst. In de avonduren volgde ze bij Academie Minerva de studies interieurarchitectuur en Autonome Beeldende Kunst, en werd lid van de Kunstcommissie van het AZG. "Bij de nieuwbouw van het ziekenhuis gold de eenprocentsregeling van de overheid", vertelt Anna. "Om iedereen in aanraking te laten komen met kunst, moest één procent van de bouwsom aan kunst worden besteed. Toen de nieuwbouw in '97 werd opgeleverd, mocht ik de kunstcollectie gaan beheren."

Afleiding en troost

De foto's, schilderijen, beelden en andere kunstobjecten in het UMCG, bieden patiënten en bezoekers afleiding en troost. "Een patiënt zei eens: 'Je wordt er niet beter van, maar voelt je er wel beter door'", vertelt Anna. Daarnaast vormen de kunstwerken herkenningspunten. "Mensen komen hier vaak gespannen. Een kunstwerk zoals het zaailam in de Fonteinstraat, kan dan een houvast zijn", legt ze uit.

Luisteren

Anna vond het altijd leuk om de reacties op kunstwerken te zien of te horen wat mensen ervan vinden. "Toen we bijvoorbeeld de tentoonstelling The American Dream in de Fonteinstraat inrichtten, vertelden voorbijgangers spontaan wat ze met Harry Muskee hebben", noemt Anna als voorbeeld. "Later zag ik daar een man staan luisteren naar de muziek en ik vertelde hem dat hij er ook beelden bij kon bekijken. Maar dat wilde hij niet want hij moest de polikliniek in de gaten houden. Hij wilde zo graag naar de muziek luisteren dat hij niet met zijn vrouw naar binnen was gegaan. En van een medewerker kreeg ik eens een mailtje over een poëzie-tentoonstelling. Zij trakteerde zichzelf elke dag op een gedicht. Het is mooi als je merkt dat kunst het verschil kan maken."

Wil je meer lezen over Anna haar werk als hoofd Kunstzaken, lees dan het interview op Kunstspot

En wil je op de hoogte blijven van alles rondom de kunst in het UMCG, volg dan de Facebook-pagina UMCG Kunstzaken