IROHLA-project wint Grundtvig Award

Onderzoeker en projectcoördinator Jaap Koot (Sociale Geneeskunde UMCG) heeft samen met Ruth Koops van ’t Jagt (promovendus bij Letteren) in Porto de Grundtvig Award ontvangst genomen voor het IROHLA-project.

Zij kregen de Award overhandigd tijdens het congres van de European Association for the Education of Adults (EAEA). De Grundtvig Award is bestemd voor projecten die via volwasseneneducatie een bijdrage aan de gezondheid en het welbevinden leveren. De Award is een fraai beeldje; bovendien wordt het winnende project opgenomen in de slotverklaring van de EAEA Conference.

Het IROHLA-project (Intervention Research On Health Literacy among Ageing population) richt zich op het verbeteren van de gezondheidsvaardigheden van oudere mensen in Europa en wil dat via verschillende wegen realiseren. Health literacy is de mate waarin mensen toegang hebben tot informatie over hun gezondheid en in staat zijn deze te begrijpen en toe te passen. Uit een onderzoek van de Europese Unie uit 2010 bleek dat ongeveer een derde van de totale bevolking beperkingen heeft op het gebied van health literacy. IROHLA biedt richtlijnen voor beleid en de praktijk, die bijdragen aan het verbeteren van gezondheidsvaardigheden. Deze richtlijnen moeten zijn gebaseerd op maatregelen die al in de praktijk hebben bewezen effectief te zijn. Deze richtlijnen komen dit jaar beschikbaar, zie www.irohla.eu

Het UMCG is coördinator van IROHLA. Het project zal afgerond worden met de lancering van de resultaten uit IROHLA. Dit gebeurt tijdens het door het UMCG in Brussel georganiseerde derde Europese health literacy congres (17-19 november 2015). Prinses Laurentien opent dit congres.