Hoogleraar Verpleegwetenschappen ontvangt Thomassen à Thuessinkpenning

​​​​Petrie Roodbol, hoogleraar verplegingswetenschappen heeft tijdens haar afscheidssymposium de prestigieuze Thomassen à Thuessinkpenning in ontvangst mogen nemen.

Ate van der Zee, die haar de penning namens de raad van bestuur van het UMCG overhandigde, roemde de indrukwekkende carrière van Roodbol, die ooit startte als verpleegkundige. Zo stond ze aan de voet van de introductie van verplegingswetenschappen in Nederland, gaf ze de verpleging hier en in Nederland een gezicht en maakte zich sterk voor de introductie van de verpleegkundig specialist en zorgonderzoek. Ook speelde ze een grote rol bij de ontwikkeling van het Wenckebach Instituut en de oprichting van het skills lab.

De ontvanger van de Thomassen à Thuessinkpenning dient van buitengewone betekenis te zijn geweest voor het UMCG of voor de geneeskunde. Het is een internationale prijs die niet alleen aan medewerkers van het UMCG is voorbehouden. De penning is ontworpen en vervaardigd door kunstenaar Jan Steen. Op de bronzen penning staat een portret van Evert Jan Thomassen à Thuessink, die in 1797 als hoogleraar praktische geneeskunde in Groningen een academisch opleidingsinstituut begon. Evert Jan Thomassen à Thuessink is daarmee te beschouwen als grondlegger van het Universitair Medisch Centrum Groningen.