Healthy Ageing Campus succesvol

Healthy Ageing Campus is één van de twee locaties van Campus Groningen. De campus bij het UMCG is samen met de andere locatie, Zernike Campus, uitgegroeid tot een van de grootste campussen van Nederland. Daarnaast is Campus Groningen de snelst groeiende campus in Nederland en de op een na grootste campus qua totale werkgelegenheid. Dit blijkt uit een vandaag verschenen rapport dat is opgesteld in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Netwerk Kennissteden Nederland.

De cijfers laten zien dat het goed gaat met de campussen in Nederland. Campussen trekken steeds meer bedrijven en zorgen voor 5.700 extra arbeidsplaatsen in drie en een half jaar. De groei van bedrijven en werkgelegenheid op campussen heeft zich de afgelopen jaren onverminderd doorgezet. 

Campus Groningen gewilde vestigingsplaats

In de monitor is Campus Groningen van opstartfase in 2012, groeier in 2014 naar volwassen campus van nationaal belang gestegen. De onderzoekers definiëren campussen als locaties met een concentratie van bedrijven en kennisinstituten, waar partners gezamenlijk werken aan onderzoek Research & Development en open innovatierelaties bestaan. Aan deze voorwaarden voldoet Campus Groningen, en dat is goed te merken aan de magneetwerking van de campus. Niet alleen het aantal bedrijven en startups stijgt snel, van 114 in 2014 naar 198 in 2018, ook de werkgelegenheid op de campus kent een aanzienlijke groei. Om de innovatiekracht en economische meerwaarde van campussen nog verder te benutten, beveelt het rapport aan in te zetten op gedeelde (onderzoeks)faciliteiten en vestigingsruimten voor onder andere start-ups en spin-offs. Dit uitbreiden is één van de ambities waar beide campuslocaties in Groningen op in gaan zetten. 

Over Campus Groningen

Campus Groningen is het centrum voor innovatie, onderzoek en bedrijvigheid in Noord-Nederland. Campus Groningen heeft twee vestigingslocaties: Zernike Campus in het noorden van de stad Groningen en de Healthy Ageing Campus bij het UMCG. Campus Groningen is een van de grotere en belangrijke campussen van Nederland met bijna 200 bedrijven, 3 kennisinstellingen (RUG, UMCG en HG), ruim 45.000 studenten, en opgeteld ruim 20.000 banen. Naast de 3 kennisinstellingen bouwen ook de Gemeente Groningen, Bedrijvenvereniging WEST en Provincie Groningen mee aan deze innovatiemotor.