Geneeskundestudenten willen meer leren over leefstijl

Veel klachten en aandoeningen hebben te maken met leefstijl. Toch wordt daar in het onderwijs aan geneeskundestudenten nog niet veel aandacht aan besteed. Dat vinden studenten jammer. Ze hopen dat leefstijl een vast onderwerp wordt in het geneeskundecurriculum en voeren er gesprekken over met bijvoorbeeld bachelor/mastercoördinatoren. Om studenten nu al de kans te bieden meer te leren over leefstijl, organiseren ze zelf alvast een cursus.

‘Iedere dag komen er berichten voorbij over het effect van voeding, sport, stress, slaap op je gezondheid. Die berichten zijn soms tegenstrijdig. Vaak is het lastig om te beoordelen wat er wel en niet klopt’, zeggen de 7 studenten die de cursus organiseren. Ze vormen de Groningse tak van Student & Leefstijl, een landelijke vereniging van geneeskundestudenten die zich inzet voor meer aandacht voor leefstijl in het geneeskundeonderwijs.


Het bestuur van 2021-2022 van Student & Leefstijl Groningen

Bij je arts

Het lijkt de studenten goed dat je bij je arts terecht kunt voor informatie en advies over een gezonde leefstijl. ‘Mensen verwachten ook van artsen dat zij weten wat gezond leven is. Wij zijn van mening dat hier nog veel winst in te behalen is!’

Crowdfunding

Sinds 2018 organiseert Student & Leefstijl Groningen daarom elk jaar de SELF-cursus: Students Experienced in Lifestyle and Food. Ook in 2022 weer: van februari tot april. Via Zoom kunnen geneeskundestudenten en arts-assistenten masterclasses volgen die worden gegeven door onder meer artsen, hoogleraren, diëtistes en lifestyle coaches.

Kijk voor meer informatie op de website van Student & Leefstijl