Francis Collins krijgt Thomassen a Thuessink penning van UMCG

Dr. Francis Collins kreeg uit handen van decaan Folkert Kuipers van de Raad van Bestuur van het UMCG de Thomassen à Thuessinkpenning uitgereikt. Dit gebeurde direct na afloop van de lezing die Collins hield over Healthy Ageing-onderzoek in de USA.

Collins is directeur van de National Institutes of Health (NIH) en een belangrijke adviseur van de Amerikaanse president Obama. Hij was in het UMCG voor het geven van de Healthy Ageing-lezing, om zijn eigen wetenschappelijk onderzoek naar het prematuur verouderingssyndroom toe te lichten en als promotor van het proefschrift van Mike Erdos. Deze promoveert op 18 maart aan de Rijksuniversiteit Groningen met zijn proefschrift: ‘Genetic Etiology of type 2 Diabetes’.

De ontvanger van de Thomassen ã Thuessinkpenning dient van buitengewone betekenis te zijn geweest voor het UMCG of voor de geneeskunde. Het is een internationale prijs en niet alleen voorbehouden aan medewerkers van het UMCG. De penning is ontworpen en vervaardigd door kunstenaar Jan Steen. Op de bronzen penning staat een portret van Evert Jan Thomassen à Thuessink, die in 1797 als hoogleraar praktische geneeskunde in Groningen een academisch opleidingsinstituut begon. Evert Jan Thomassen à Thuessink is daarmee te beschouwen als grondlegger van het Universitair Medisch Centrum Groningen.