Eerste UMCG-physician assistants radiotherapie afgestudeerd

Femke van Dijk en Gertjan Stiekema zijn de eerste physician assistants radiotherapie van het UMCG. Ze volgden de 2,5 jarige masteropleiding Physician Assistant, een combinatie van leren en werken, en ontvingen op 20 maart hun diploma. Ze gaan nu medische zorg bieden aan patiënten met borstkanker. Dat houdt in dat ze bijvoorbeeld de intake doen, het behandelplan opstellen en bespreken met de patiënt, en tijdens en na de bestralingsbehandeling de controles doen. Borstkankerpatiënten die hoogcomplexe zorg nodig hebben omdat ze bijvoorbeeld opnieuw een tumor hebben, blijven onder de verantwoordelijkheid van de radiotherapeut vallen.

Femke en Gertjan hebben beide eerst de opleiding Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken gedaan. Zo’n twaalf jaar geleden begon Femke in het UMCG als radiotherapeutisch laborant en groeide door naar de functie van gespecialiseerd radiotherapeutisch laborant. “Vakinhoudelijk en organisatorisch was ik verantwoordelijk voor een groep radiotherapeutisch laboranten. De combinatie van het medische en technische is heel leuk, maar ik merkte dat ik onrustig werd en wat anders wilde.”

Gertjan liep in 2007 stage op de afdeling Radiotherapie van het UMCG en trad na een oproepcontract in 2010 fulltime in dienst als radiotherapeutisch laborant. “De specialist bepaalt het behandelbeleid voor de patiënt en als laborant zorg je ervoor dat het wordt uitgevoerd: je maakt het CT- en bestralingsplan, stelt de bestralingsapparatuur in, zorgt voor de kwaliteitsborging, enzovoort. Maar na verloop van tijd wilde ik meer verdieping en verbreding. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging.”

Toen Gertjan en Femke de vacature voor twee physician assistants Radiotherapie zagen, grepen ze hun kans en solliciteerden naar de opleidingsplaatsen. Bij de Hanzehogeschool volgden ze algemeen onderwijs en in het UMCG deden ze op de afdeling Radiotherapie hun specialisatie. “De eerste weken zit je in de spreekkamer op het krukje naast de specialist, maar al snel worden de rollen omgedraaid en zit de specialist op het krukje naast jou voor supervisie”, vertelt Gertjan. ”Tweeënhalf jaar hebben we onder supervisie gewerkt, nu vliegen we los”, zegt Femke. “Samen gaan we op onze afdeling deze nieuwe functie neerzetten.” Ze hebben er zin in!