Eerste exemplaar voedingsspel 'De reis van 5' in UMCG aangeboden

​Op donderdag 22 juni ontvangt Eduard Verhagen, hoofd van het Beatrix Kinderziekenhuis, de eerste exemplaren van het nieuwe spel ‘De reis van 5’. Het spel is er op gericht om kinderen het plezier in eten weer terug te geven.

‘De reis van 5’. Het spel is er op gericht om kinderen het plezier in eten weer terug te geven. ‘De Reis van 5’ is mede ontwikkeld door verpleegkundig onderzoeker Aeltsje Brinksma van de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG, die in 2014 promoveerde op de gevolgen van een slechte voedingstoestand bij kinderen met kanker.

Veel kinderen hebben eetproblemen. Zij willen lang niet alles eten, zijn zeer kieskeurig met eten, willen niet iets nieuws proberen en eten daardoor behoorlijk eenzijdig. Dit kan zeker gelden voor kinderen tijdens en na een ziekteperiode. Door medicatie of sondevoeding is soms hun eetpatroon veranderd. Het spel ‘De reis van 5’ is ontwikkeld om de negatieve spiraal van kinderen met eetproblemen te doorbreken. Volgens Aeltsje Brinksma geeft het spel ouders een instrument in handen om op speelse manier weer grip te krijgen op het eten van hun kind. “Het kan er voor zorgen dat zij hun plezier in eten weer terug krijgen”.

Via “De Reis van 5’worden kinderen uitgedaagd om nieuwe voedingsproducten te proberen. Bij de ontwikkeling van het spel waren ook diëtisten, pedagogisch medewerkers en verpleegkundigen van het UMCG betrokken. Het spel is getest door diverse gezinnen met kinderen met eetproblemen. 

Meer informatie is te vinden op 'De reis van 5' website.