Stijgende kosten hebben ook positief effect: zo versnellen we duurzame maatregelen

Zoals iedereen in Nederland heeft ook het UMCG te maken met sterk stijgende kosten. Door te besparen en te verduurzamen werken we als UMCG aan oplossingen op de korte en lange termijn.

Eerder dit jaar lieten we al weten dat het UMCG met flink stijgende energiekosten te maken heeft. Onze energiekosten zullen in 2022 tot vier keer zo hoog zijn dan een jaar geleden; zo’n 20 miljoen euro meer. Ook andere kosten stijgen: producten worden duurder.

Besparen

Het UMCG zal het huidige jaar dan ook met een negatief resultaat zal afsluiten. Uiteraard doen we er alles aan om dit negatieve resultaat zo klein mogelijk te laten zijn. Zo letten we op alle kosten die we in het UMCG maken. En zetten we deze winter de thermostaat één of twee graden lager in ruimtes waar geen patiënten zijn. Hierdoor kunnen we al gauw tonnen besparen, afhankelijk van hoe koud het deze winter wordt. In een gesprek met Rtv Noord geeft Henk Snapper een nadere toelichting op de gevolgen van de gestegen energielasten.

Versneld verduurzamen

Naast besparen zetten we ook volop in op verduurzaming. Omdat het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid is en omdat we bij willen dragen aan een betere toekomst. Positief effect van de stijgende energiekosten is dat we bepaalde duurzame maatregelen nu kunnen versnellen. Waar bijvoorbeeld het isoleren van bepaalde ruimtes eerst nog niet rendabel was, is het dat nu wel. Ook werken in het UMCG zo’n 25 green teams aan meer duurzaamheid op hun eigen afdeling. Zo maken vele kleine en grote stapjes samen het verschil.

Plannen voor zonnepark

Daarnaast heeft het UMCG plannen om met een groot zonnepark de inkoop van energie te verduurzamen en de kosten naar beneden te brengen. Er zijn plannen voor een zonnepark aan de rand van de stad, tussen het Winschoterdiep en de A7 bij bedrijventerrein Roodehaan, waar een deel van de panelen voor het UMCG bestemd zijn. Met zo’n 20.000 zonnepanelen hopen we daar vanaf volgend jaar zo’n tien gigawattuur energie per jaar van af te nemen; bijna een derde van de totale energiebehoefte van het UMCG. Lees er meer over op de website van RTV Noord.