Publiekslezing over acute leukemie: elke patiënt is anders.

Acute myeloide leukemie (AML) is een ziekte van de stamcellen in het beenmerg, waarbij stamcellen niet meer kunnen uitrijpen tot volwassen functionele bloedcellen. Dit leidt tot zowel een ophoping van deze stamcellen in het beenmerg als een tekort aan rijpe cellen. Een tekort aan rijpe rode bloedcellen geeft bloedarmoede, een tekort aan bloedplaatjes, bloedingsneiging en een tekort aan witte bloedcellen en gevoeligheid voor infecties.

Hoewel leukemiecellen er onder de microscoop bijna allemaal hetzelfde uitzien, blijken ze flink te verschillen als we inzoomen op moleculaire afwijkingen. Deze moleculaire afwijkingen zijn meestal veranderingen in het DNA, het erfelijk materiaal van de cel. In het ziekenhuis zijn deze moleculaire afwijkingen van groot belang voor het stellen van de juiste diagnose. 

In het laboratorium proberen we in detail te begrijpen hoe deze afwijkingen er voor zorgen dat de stamcel zich anders gaat gedragen en hoe de normale bloedvorming verstoord wordt. Inzicht in de moleculaire afwijkingen heeft ook geleid tot specifieke geneesmiddelen die aangrijpen op precies de moleculaire afwijking die bij een patiënt wordt vastgesteld. Deze ontwikkeling van hele specifieke geneesmiddelen illustreert het belang van een hechte samenwerking tussen de arts en de wetenschapper in het laboratorium.

Online lezing

Graag vertellen Gerwin Huls, hoogleraar hemato-oncologie en hoofd van de afdeling Hematologie, en Jan Jacob Schuringa, hoogleraar experimentele hematologie, je hier meer over tijdens de gratis online lezing op 15 maart. De lezing begint om 19.30 en duurt ongeveer een uur. Je kunt  je vooraf aanmelden voor de lezing. Je krijgt van ons dan de dag ervoor een mailtje met een link naar de lezing. Aanmelden is niet pers se nodig. Je kunt ook op de avond zelf naar de live stream gaan op umcg.nl/live.

Terugkijken

De donderdag na de lezing plaatsen we de video op het UMCG Y​ouT​ube-kanaal.   

Meer lezingen

Op de pagina over de Medische Publieksacademie vind je het hele programma voor het voorjaar 2022.