Met vijf ‘seed grants’ start het UMCG vijf veelbelovende onderzoeken op gebied van man-vrouw-verschillen in de zorg.
De winnaars van de vijf seed grants, met bestuursvoorzitter Ate van der Zee (derde van rechts) en juryvoorzitter Iris Sommer (op de voorgrond rechts).

Het ligt zo ontzettend voor de hand: mannen en vrouwen zijn verschillend en hebben daarom ook verschillende zorg nodig. Maar omdat de man lange tijd de standaard was in wetenschappelijk onderzoek, weten we té weinig over wat de beste behandeling voor vrouwen is. Daardoor werkt een behandeling bij hen soms minder goed of hebben ze meer last van bijwerkingen. 

Met vijf ‘seed grants’ wil het UMCG hier iets aan doen. Dit zijn vijf investeringen van 10.000 euro in veelbelovende onderzoeken die de verschillen in zorg tussen mannen en vrouwen moeten verkleinen. En de potentie hebben met een grotere subsidie als groter onderzoeksproject verder te gaan, aldus juryvoorzitter Iris Sommer. Samen met bestuursvoorzitter Ate van der Zee reikte zij de seed grants deze week uit.

Over een jaar zijn de uitkomsten van de onderzoeken bekend. Dit zijn de vijf projecten:

Vrouwen beter opereren met beter passende implantaten

Bij een gebroken heupkom past een standaardimplantaat bij vrouwen niet altijd goed en bij mannen wel. Als een implantaat niet goed past, herstel je mogelijk minder goed. Daniëlle van Veldhuizen en Nick Assink gaan onderzoeken hoe dit bij andere botten is en of standaardimplantaten wel voor iedereen geschikt zijn:

Onderzoek naar passende implantaten bij mannen en vrouwen.

Mentale problemen tijdens de overgang

Vrouwen in de overgang zijn vatbaarder voor mentale problemen zoals depressie, psychoses en angststoornissen. Omdat dit niet heel bekend is krijgen vrouwen vaak niet de zorg die ze nodig hebben. Daar gaat het onderzoek van Iris Hamers en Franciska de Beer over:

Onderzoek naar mentale problemen bij vrouwen in de overgang.

Relatie endometriose en immuunsysteemziektes

Wat is de relatie tussen endometriose en ziektes die te maken hebben met het immuunsysteem, zoals de ziekte van Crohn? Dat gaat Astrid Cantineau en Arno de Bourgonje onderzoeken. Met behulp van Lifelines gaan zij op zoek naar stoffen in het bloed die iets kunnen zeggen over het ontstaan van beide ziektes en de mogelijke relatie:

Onderzoek naar de relatie tussen endometriose en de ziekte van Crohn.

De rol van alternatieve geneesmiddelen

Vrouwen gebruiken vaker alternatieve medicijnen en behandelingen. Maar geldt dat voor elke leeftijd en levensfase? En hangt het gebruik van zulke middelen samen met het ervaren van langdurige lichamelijke klachten? We weten dat deze klachten bij vrouwen vaker voorkomen dan bij mannen. Hierover gaat het onderzoek van Aranka Ballering en Sieta de Vries.

Onderzoek naar het gebruik van vitaminepillen en langdurige lichamelijke klachten.

Moeten jongens en meisjes verschillende dosering van medicijn krijgen 

We weten dat vrouwen vaak een andere dosering van een medicijn nodig hebben dan mannen. Anders krijg je bijwerkingen of werkt het medicijn niet goed. Maar niet alleen mannen en vrouwen zijn verschillend: kinderen ook. Paola Mian en Daan Touw gaan van het middel tacrolimus onderzoeken of voor jongens en meisjes verschillende doseringen nodig zijn. En vanaf welke leeftijd (video volgt vrijdag 14/3).