Wondjes voorkomen met diabetesschoen

​​​Onderzoekers v​an het Centrum voor Revalidatie van het UMCG krijgen 2 miljoen euro subsidie van EIT Health voor de ontwikkeling van een nieuw schoenconcept voor diabetespatiënten. Bewegingswetenschapper Juha Hijmans: “Met deze schoenen willen we voorkómen dat diabetespatiënten wonden aan hun voeten krijgen, en willen we ze langer mobiel houden.”

Mensen met diabetes krijgen snel won​den aan hun voeten. Zo’n wond geneest slecht. Een kwart van alle mensen met diabetes krijgt diabetische neuropathie, een gevoelsstoornis aan de onderkant van hun voeten. Daardoor ontstaan nóg sneller wonden. 

​“Als jij een steentje in je schoen hebt of je staat met je blote voeten op iets scherps, dan pas je je manier van lopen aan zodat je voeten ontlast worden”, vertelt Hijmans. “Diabetespatiënten die deze gevoelsstoornis hebben, merken niks en lopen gewoon door. Met als gevolg dat ze aan het eind van de dag een wondje aan hun voet hebben. Gemiddeld duurt het wel een half jaar voordat zo’n wondje genezen is; áls het al geneest.” 

​​Amputatie

Een groot gedeelte geneest echter niet, vaak met amputatie als gevolg. Hijmans komt met schokkende cijfers: “Diabetespatiënten met een eerste wondje hebben 25 procent kans op amputatie. 50 procent van de mensen die een of meerdere diabetesgerelateerde amputaties heeft ondergaan, overlijdt binnen vijf jaar aan de gevolgen daarvan. Je wilt die wondjes dus absoluut voorkomen.” 

​​Inlegzool

Hijmans en collega’s ontwikkelen de komende jaren een nieuw schoenconcept dat ervoor moet zorgen dat dit soort wonden niet ontstaan. Het concept bestaat uit een geoptimaliseerde buitenzool en een inlegzool voor meer stabiliteit. 

De bewegingswetenschapper pakt er zo’n inlegzool bij die door een 3D-printer is gemaakt. “Dit is een mechanische zool, er zitten geen elektronicatoeters en -bellen in. Deze zool zorgt in de eerste plaats voor een stabiele ondergrond. Op het moment dat de druk ergens in de voet te hoog wordt waardoor er risico ontstaat op een wond, dan zorgt deze zool ervoor dat die druk weggaat. Je kunt het vergelijken met het indrukken van de toetsen in het toetsenbord van je computer, alleen dan met een iets hogere druk.”

​​Balans

Mensen met diabetes en een gevoelsstoornis hebben vaak een slechte balans. Daardoor vallen ze sneller. Een té goede drukverdeling in hun schoenen zorgt voor een nóg slechtere balans; vergelijkbaar met wanneer je in een bak met watten zou staan. Hijmans: “Daarom is het belangrijk dat het inlegzooltje in de eerste plaats stabiliteit biedt. Pas wanneer de druk te hoog wordt, verandert hij van vorm om die druk weg te nemen.”​​​​​

Buiten​zool

En hoe zit het met die buitenzool? “We werken met speciale confectieschoenen die gemaakt zijn voor diabetici en die wat extra ruimte hebben voor de inlegzool”, zegt Hijmans. “Daarvan optimaliseren we de buitenzool. Ik zal je laten zien wat ik bedoel.” 

Hij schuift de deur open van de kast op zijn werkkamer: een muur van opgestapelde schoenendozen komt tevoorschijn. “Ja, ik heb hier een hele schoenenwinkel”, lacht Hijmans terwijl hij een van de dozen opent en er een sneaker uithaalt. 

“Kijk, die tussenlaagjes van schuim die je hier in de buitenzool ziet, dat is een aanpassing die we maken. Met deze aanpassing halen we de druk weg op plekken waar we bij de patiënt de hoogste druk meten. Door daarna de inlegzool toe te voegen, zorgen we ervoor dat de druk nooit te hoog wordt.” 

​Preventie​

Voetwonden door diabetes zorgen nu voor hoge directe en indirecte zorgkosten, aldus Hijmans: “Er wordt nu volledig geïnvesteerd in het genezen van wondjes. Als je naar een symposium gaat over diabetische voeten, dan gaat 90 procent over wondgenezing. Terwijl je er juist voor moet zorgen dat die wonden niet ontstaan. Want die kunnen weer allerlei nare gevolgen hebben die voor hoge indirecte kosten zorgen. Toch zie je op het gebied van preventie nu eigenlijk niets gebeuren.”

“Met ons concept hopen we wondjes te kunnen voorkomen bij mensen met diabetes en een gevoelsstoornis, ze daardoor langer mobiel te houden én bij te dragen aan lagere zorgkosten.” 

​IndiRock’nSole

Het internationale project van Hijmans en zijn collega’s is IndiRock’nSole gedoopt. Vanwaar die naam? “Een afwikkelcorrectie heet in het Engels een rocker profile”, zegt Hijmans, “daar komt ‘Rock’ vandaan. ‘Indi’ staat voor individueel. Dus we maken een individueel gevormd rocker profile. ‘Sole’ is Engels voor zool en verwijst naar de inlegzool. Dus kwamen we uit op IndiRock’nSole.”