In januari 2024 start UMCG Centrum voor Revalidatie in Haren met de bouw van een nieuwe vleugel voor de afdeling Neurorevalidatie. De nieuwbouw biedt patiënten veel meer privacy dan nu en krijgt een restaurant waar patiënten bezoek kunnen ontvangen. De nieuwe vleugel, die grenst aan het terrein van de Hortus, wordt gebouwd door Aannemingsmaatschappij Friso en is naar verwachting medio 2025 gereed.

Patiënten die revalideren van hersenletsel hebben behoefte aan rust en kunnen vaak weinig prikkels verdragen. Daarom komen er in de nieuwbouw één- en tweepersoonskamers met een eigen toilet- en doucheruimte. Nu zijn er nog veel vier- en zespersoonskamers. Doordat de nieuwe afdeling direct aansluit op de tuin en het park rondom Beatrixoord, wordt het voor patiënten veel eenvoudiger om naar buiten te gaan voor een wandeling.  
 
Bovenop de nieuwe vleugel komt een restaurant, dat op dezelfde verdieping en in het verlengde van de hoofdingang komt te liggen. Hier kunnen patiënten hun bezoek ontvangen. De maaltijden voor zowel patiënten als personeel worden in een zogenaamde satellietkeuken op locatie bereid. Dit zorgt ervoor dat zij meer keuze hebben en maaltijden vers bereid worden. Het restaurant krijgt ook een dakterras. 

UMCG Bouwt 

UMCG staat de komende 15 jaar voor een grote vernieuwings- en uitbreidingsopgave, met bouwprojecten op zowel het UMCG-terrein in Groningen als in Haren. Daarmee werken we aan de toekomst van de gezondheidszorg in Noord-Nederland. We bieden een omgeving die aan de laatste eisen voldoet en klaar is voor nieuwe ontwikkelingen. Dat doen we tot 2035 met diverse bouwprojecten. Meer hierover lees je op www.umcg.nl/umcgbouwt.  

UMCG Centrum voor Revalidatie (CvR) 

Bij het CvR revalideren op jaarbasis ongeveer 550 klinische patiënten en ruim 5.500 poliklinische patiënten. Een deel van de patiënten revalideert in Groningen. Dit betreft met name de handpoli en de kortdurende revalidatie op de verpleegafdelingen. Beatrixoord Haren kent een aantal specialistische afdelingen waaronder Neurorevalidatie, Longrevalidatie, Diabetesrevalidatie, Pijnrevalidatie en Dwarslaesierevalidatie. Ook zijn in Haren het Tuberculosecentrum en BEA Sport gehuisvest. 

Friso Bouwgroep 

Friso Bouwgroep bestaat sinds 1946 en komt oorspronkelijk uit Sneek. In de afgelopen jaren is Friso Bouwgroep uitgegroeid tot een multidisciplinair bouwbedrijf met vestigingen in de provincies Friesland, Groningen, Flevoland, Gelderland en Overijssel. Friso Bouwgroep is actief in verschillende vakgebieden als woningbouw, ontwikkeling, utiliteitsbouw, beton-, water- en industriebouw, restauratie, onderhoud en verbouw en toelevering. De bouwstenen van Friso Bouwgroep en haar ruim 550 medewerkers zijn betrouwbaar, bekwaam en bestendig. Als betrokken bouwer is de missie van Friso Bouwgroep: mét en voor elkaar bouwen aan een duurzame woon- en leefomgeving. Friso wil graag projecten in de zorg realiseren waar hoogwaardige zorg verleend kan worden. De nieuwe afdeling voor het CvR is hier een voorbeeld van.

‘Het is heel bijzonder dat ik nu mijn werk weer kan doen’

‘Het is heel bijzonder dat ik nu mijn werk weer kan doen’

Johan ging met hoofdpijn naar het ziekenhuis en kwam een half jaar later pas weer thuis. Hij had een ernstige hersenvliesontsteking en liep daardoor hersenschade op. ‘Toen ik naar Beatrixoord ging om te revalideren, wist ik veel dingen niet meer. Het is heel bijzonder dat ik nu mijn werk weer kan doen.’

Lees hier het verhaal van Johan, die bij UMCG Centrum voor Revalidatie revalideerde na een hersenvliesontsteking.