UMCG biedt patiënten kijk op de natuur

Niet iedereen kan buiten van de natuur genieten, maar kijken naar de natuur heeft ook al een gunstig effect op onze gezondheid - het is zelfs wetenschappelijk bewezen door Agnes van den Berg, bijzonder hoogleraar Beleving en waardering van natuur en landschap aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Kijken naar de natuur levert een goed humeur, een betere concentratie, en minder stress op. En dus brengen Staatsbosbeheer en het UMCG buiten naar binnen.

Staatsbosbeheer en UMCG-teevee maakten samen een korte documentaire over de Amelandse duinen, die binnenkort te zien is op patiëntentelevisie zodat patiënten kunnen genieten van natuurbeelden. Woensdag 9 januari was de première. De documentaire is de eerste uit een vierluik, waarin boswachter Jaap Kloosterhuis verschillende landschaptypen in Noord-Nederland onder de loep neemt.

Daarnaast kreeg het UMCG van Staatsbosbeheer in december een fotodoek: een XXL-formaat foto van de Wadden, inclusief zeehonden. Het hangt boven de liften, achter de fontein. Behalve van kunst kunnen patiënten en bezoekers in het UMCG nu ook genieten van natuurbeelden.

Niets haalt het bij het soppende, zuigende geluid van wadlopen, frisse wind om de kop, zilte geur in de neus. Maar een Wadden-doek van 35 m² is een heel mooi alternatief.