Isala (Zwolle) en UMC Groningen gaan intensiever samenwerken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg. Het gezamenlijk bespreken en behandelen van patiënten wordt verder uitgebreid. Daarnaast maakt de samenwerking het makkelijker voor artsen en verpleegkundigen van Isala om wetenschappelijk onderzoek te doen of te promoveren.
Op vrijdag 27 september 2024 werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door bestuurders van Isala en UMCG

Bij het gezamenlijke onderzoek wordt gebruik gemaakt van elkaars expertise en data. Isala en UMCG zijn overeengekomen dat in het komende jaar deze strategische samenwerking verder wordt uitgewerkt. 

Voortbouwen op bestaande samenwerking

De strategische samenwerking bouwt voort op al bestaande samenwerking op verschillende terreinen. Zo bespreken medisch specialisten van Isala al jarenlang een deel van hun patiënten in gezamenlijke, multidisciplinaire overleggen (MDO) met collega’s van het UMCG. Zo wordt gebruik gemaakt van elkaars kennis en ervaring, kan een patiënt vaker in het eigen ziekenhuis behandeld worden en als een patiënt dan toch doorverwezen moeten worden, verloopt dat soepeler en sneller en kan een patiënt sneller terug naar de eigen regio. Dit is bijvoorbeeld al gebruikelijk voor patiënten met bepaalde kankerdiagnoses en erfelijke aandoeningen. In het komende jaar wordt gekeken hoe we dat voor meer patiëntengroepen kunnen organiseren.

Verpleegkundig onderzoek

Hoe trekken we voldoende verpleegkundigen aan en hoe behouden we ze? Overal in de zorg wordt geworsteld met dit arbeidsmarktvraagstuk. Één van de antwoorden daarop is het bieden van ontwikkelperspectief en doorgroeimogelijkheden. In het UMCG heeft verpleegkundig onderzoek de afgelopen jaren een enorme boost gekregen. Daarin is er niet alleen aandacht voor de voorwaarden van het werk van verpleegkundigen, zoals werkplezier en werk-privé-balans, maar ook nadrukkelijk voor de resultaten van de zorg die verpleegkundigen leveren, de ‘nurse sensitive outcomes’. Ook wordt er steeds meer interprofessioneel onderzoek gedaan waarbij artsen en verpleegkundigen, maar ook diëtisten en fysiotherapeuten gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek doen. Zo’n gezamenlijk interdisciplinair onderzoek is al gestart bij patiënten die op de wachtlijst staan voor een niertransplantatie.

Netwerk

Voor verpleegkundige onderzoekers van Isala biedt de samenwerking met UMCG kansen om aangesloten te blijven bij een netwerk van collega-verpleegkundigen die ook wetenschappelijk onderzoek doen en bij de vakgroep en hoogleraar Verplegingswetenschappen. Ook wordt het makkelijker voor Isala-zorgprofessionals om te promoveren. “We zijn erg blij met deze samenwerking”, aldus Evelyn Finnema, hoogleraar Verplegingswetenschappen. “Door verpleegkundig onderzoek te combineren met zorg kunnen we nog beter zinvolle, passende zorg leveren voor onze patiënten.”

Carrièrepad verpleegkundig onderzoeker

Isala is in Nederland een absolute koploper in het carrièrepad voor verpleegkundig onderzoekers. Veel werkgevers zijn zoekende hoe zij verpleegkundigen een carrièrepad kunnen bieden waarin de verpleegkundige taken en -ontwikkeling gecombineerd kunnen worden met wetenschappelijke ambities. Het UMCG maakt graag gebruik van de kennis en ervaring die Isala hiermee heeft opgedaan.

Promoveren tijdens je master

Geneeskundestudenten lopen tijdens de masterfase van hun opleiding co-schappen in verschillende ziekenhuizen. Het UMCG kent al jaren een succesvol MD/PhD-programma, waarbij studenten tijdens deze masterfase tegelijkertijd een promotietraject doorlopen. Isala is daarin een belangrijke partner binnen de opleidingsregio Noord-Oost.  

Bottom-up

De overeenkomst van de huidige samenwerking op het gebied van patiëntenzorg, de opleiding en het (verpleegkundig) wetenschappelijk onderzoek is dat het initiatief steeds kwam van bevlogen en betrokken professionals op de werkvloer. Met de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst worden al die bottom-up initiatieven bestendigd. Dit bestuurlijke commitment geeft de mogelijkheid de samenwerking op alle terreinen nog verder uit te bouwen en meer specialismen te betrekken. Daarmee overstijgen Isala en UMCG het belang van de individuele (zorg)professional en kiezen zij nadrukkelijk voor het belang van alle patiënten en inwoners van Noord- en Oost-Nederland.