Podcast De Genezers, aflevering 2: Electro Convulsie Therapie

In de tweede aflevering van de podcastserie De Genezers horen we het verhaal van Carolien Jansen die al jaren aan zware depressies lijdt. Sinds zij vorig jaar is behandeld met Electro Convulsie Therapie (ECT), oftewel elektroshocktherapie, gaat het stukken beter met haar.

De genezer in deze aflevering is Iris Sommer, hoogleraar psychiatrie in het UMCG. Zij noemt ECT de effectiefste behandeling in de psychiatrie; 60 tot 70 procent van de patiënten knapt ervan op. Daarvoor betalen ze wel een prijs; Carolien Jansen heeft bijvoorbeeld ernstig geheugenverlies. 

​Ze kan zich niet meer herinneren aan welke projecten ze gewerkt heeft voordat ze de elektroshocktherapie onderging. Volgens Iris Sommer is dit tijdelijk, en komt het geheugen na een ECT in de meeste gevallen na verloop van tijd weer terug.

Beluister de podcast

De Genezers is een serie podcasts van RTV Noord en UMCG. In iedere aflevering van ongeveer 30 minuten praat Radio Noord-journalist Pieter de Hart met een 'genezer' en met een patiënt over een ziekte en de behandeling van die ziekte.