Podcast De Genezers, aflevering 6: allergieën

De zesde aflevering in onze podcastserie De Genezers, een samenwerking van RTV Noord en UMCG, gaat over allergieën.
Hanneke Oude Elberink

Journalist Pieter de Hart van RTV Noord praat in een nieuwe aflevering van De Genezers met UMCG-allergoloog Hanneke Oude Elberink. Zij is  gespecialiseerd in allergische reacties op insectensteken. De mensen die het meest heftig reageren op bijvoorbeeld een bij- of wespensteek, blijken nogal eens de zeldzame, onderliggende ziekte mastocytose te hebben.

Daarbij slaat het immuunsysteem ‘op hol’, en scheiden  zogenaamde mestcellen een stroom aan stoffen af die ernstige ziektesymptomen kunnen veroorzaken, of zelfs binnen enkele minuten tot een hartstilstand leiden. 

Ondernemer Henri Hommelink vertelt hoe heftig zijn lichaam reageerde op een wespensteek. Hij kreeg tot driemaal  een hartstilstand, maar kwam er uiteindelijk weer bovenop. Hij meldt hij zich om de zes weken bij het UMCG voor een behandeling.

Beluister de podcast​​​

De​​​ Genezers is een serie podcasts van RTV Noord en UMCG. In iedere aflevering praat Radio Noord-journalist Pieter de Hart met een 'genezer' en met een patiënt over een ziekte en de behandeling van die ziekte.