Podcast De Genezers, aflevering 11: CAR-T-celtherapie

In deze nieuwe aflevering van de podcastserie De Genezers vertelt internist-hematoloog Tom van Meerten over een nieuwe behandeling van lymfeklierkanker met CAR-T-celtherapie. Fons Musson is een van de patiënten die deze therapie onderging. Hij was er slecht aan toe, maar dankzij de CAR-T-cellen is hij kankervrij.
artsen in OK-kleding in gesprek

CAR-T-celtherapie is een immuuntherapie met genetisch gemanipuleerde witte bloedcellen. Bij de patiënt worden T-cellen (een bepaald type witte bloedcellen) uit het bloed gehaald. Deze cellen, die een belangrijke rol spelen in de afweer van het lichaam tegen kankercellen, worden in een laboratorium genetisch aangepast: er wordt een zogeheten CAR aan de T-cel toegevoegd.

Die CAR zorgt ervoor dat de T-cel (die na de behandeling een CAR-T-cel is geworden) de kankercellen herkent, en aanvalt. ​Het eigen afweersysteem van de patiënt wordt dus afgericht om de kankercellen uit te schakelen.

Vorig jaar kreeg het UMCG 30 miljoen euro voor verder onderzoek naar deze behandeling.

Beluister de podcast

De​​​ Genezers is een serie podcasts van RTV Noord en UMCG. In iedere aflevering praat Radio Noord-journalist Pieter de Hart met een 'genezer' en met een patiënt over een ziekte en de behandeling van die ziekte.