Twee keer per jaar voeren we een noodstroomtest uit in het UMCG. Door noodsituaties na te spelen, zijn we voorbereid op bijvoorbeeld een stroomstoring en kunnen we ook tijdens onverwachte situaties de beste zorg aan onze patiënten blijven leveren. Tijdens een noodstroomtest testen we niet alleen of de noodstroomvoorzieningen goed werken, maar ook of alle mensen goed weten wat ze moeten doen.

 

De zorg gaat altijd door

Ook al gaat het licht tijdens de test even uit, de zorg stopt nooit. Het UMCG heeft namelijk twee enorm sterke reserve stroomvoorzieningen, zogenoemde noodstroom aggregaten. Als de stroom uitvalt, vangen deze twee noodstroom aggregaten dit op en zorgen ze ervoor dat de (acute) patiëntenzorg gewoon door kan blijven gaan. Deze reserve voorzieningen kunnen natuurlijk niet het hele UMCG van stroom voorzien, maar zorgen er wél voor dat de acute zorg, zoals de zorg op de Spoedeisende Hulp en in de operatiekamers door blijft gaan. 

Twee nieuwe noodstroom aggregaten

Om toekomstbestendig te zijn, hebben we dit jaar twee noodstroom aggregaten in het UMCG vervangen. De techniek vernieuwt namelijk constant, waardoor sommige medische apparaten meer stroom verbruiken. Daardoor wordt er meer capaciteit van de noodstroomvoorziening gevraagd. De nieuwe noodstroomvoorzieningen voldoen aan die vraag en zorgen er in ieder geval voor dat het UMCG de komende 20 jaar niet zonder stroom komt te zitten.

Hoe werkt zo’n noodstroomtest nou precies?

Harmen Postema, internist acute zorg vertelt in de video dat de acute zorg altijd door moet blijven gaan, ook wanneer de stroom uitvalt. Hij vertelt dat de bewakings- en beademingsmonitoren op een accu werken, en dat hier dus helemaal geen stroom voor nodig is. Michiel Kahmann, directeur P&O en dienstdoende directeur van het crisisteam vertelt waarom het testen van de noodstroom zo belangrijk is voor een medisch centrum. Ook vertelt hij hoe een dag van zo’n test precies in z’n werk gaat. Ten slotte laat adviseur technisch beleid, Stephan Hamm, in het filmpje de nieuwe noodstroomvoorzieningen zien en vertelt hoe we hiermee bestand zijn voor de toekomst.