Hoogleraar Lude Franke ontvangt Vici-subsidie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan prof.dr. Lude Franke, hoogleraar Functional Genomics aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, een Vici-financiering van 1,5 miljoen euro toegekend.

Met deze Vici-beurs kan hij de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen.

​​Spontane en overgeërfde mutaties: totaal verschillend of zeer vergelijkbaar qua gedrag?

Hoogleraar Franke zal de toegekende financiering gebruiken om onderzoek te doen naar genetische mutaties. Veel ziekten hebben een genetische oorzaak. Maar kanker wordt vaak door mutaties veroorzaakt die tijdens het leven ontstaan, terwijl andere ziekten worden veroorzaakt door genetische veranderingen die van ouder op kind zijn doorgegeven. Zijn project bestudeert met gen-netwerken of een overkoepeld principe bestaat dat deze verschillende soorten mutaties verenigt.

Kroon op het werk

Rector magnificus prof. dr. Cisca Wijmenga is opgetogen over de toekenning: “Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk een Vici-subsidie is om ongebonden wetenschappelijk onderzoek te doen. In dit geval ben ik extra trots op Lude. Hij was jaren geleden een van mijn meest creatieve en innovatieve promovendi. Dit is een prachtige kroon op zijn werk.”

Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers die vrij zijn om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. Vanwege de hack van het NWO-netwerk worden vandaag alleen Vici's binnen het gezondheidsdomein (ZonMw) bekendgemaakt.