Met vet uit eigen buik littekens door brandwonden te lijf

Ernstige brandwonden laten littekens achter die niet meer weggaan. Linda Vriend doet in het UMCG promotieonderzoek naar een nieuwe behandeling van brandwondenlittekens met lichaamseigen vet. Voor dit onderzoek is zij genomineerd voor de Medische Inspiratorprijs van ZonMW.
Linda Vriend kijkt in microscoop

Een snijwondje, een opengekrabde muggenbult, zonverbranding; allemaal vormen van schade aan de huid die door de huid zelf weer hersteld wordt. Maar bij ernstige brandwonden kan de huid niet meer zelf herstellen. Deze open wonden worden in de soms levensbedreigende eerste fase behandeld met stukjes eigen huid.

Na zo’n huidtransplantatie kan de wond helen, maar de nieuwe huid mist het zachte, vettige weefsel onder de huid. Na verloop van tijd voelt de huid daarom strak aan, kan pijn doen en ziet er niet mooi uit. Mensen ervaren daardoor problemen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld met lopen, sport of het huishouden, maar ook schaamte voor de zichtbare littekens komt veel voor.

Vet uit de buik

Misschien, dachten UMCG-onderzoekers, kunnen we met lichaamseigen vet de huid verbeteren en de pijn verminderen. “We gebruiken daarvoor het vet uit de buik”, vertelt arts-onderzoeker Linda Vriend. “We maken de vetcellen kapot, centrifugeren ze en filteren het geneeskrachtige deel er uit. Dit spuiten we vervolgens onder de getransplanteerde littekenhuid.”

Vriend doet promotieonderzoek naar de werking van deze nieuwe methode. “Dat geneeskrachtige deel van het vet bevat ‘vroege’ voorlopercellen, die zich in de omgeving van de huid tot verschillende typen huidcellen kunnen ontwikkelen. Ons idee is dat doordat de cellen aanzetten tot de vorming van nieuw weefsel, de structuur van de huid wordt bevorderd.”

Jeuk en pijn

Het gevolg van de betere littekenstructuur is dat de huid minder strak voelt, mensen zich vrijer kunnen bewegen, minder pijn ervaren en het litteken er beter uitziet. “Dit zijn naast jeuk de belangrijkste klachten die mensen met brandwonden dagelijks ervaren. De ongemakken zullen misschien nooit helemaal verdwijnen, maar het zou heel mooi zijn als we het leven voor mensen met deze littekens aangenamer kunnen maken.”

Om daar achter te komen, gaat Vriend deze methode onderzoeken in mensen met littekens door brandwonden. Ze werkt hierbij nauw samen met de brandwondencentra in Beverwijk en Groningen. In beide centra worden patiënten uitgenodigd mee te doen. De behandelingen worden uitgevoerd door plastisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in brandwondenzorg.

Medische Inspiratorprijs

Vriend is voor dit onderzoek genomineerd voor de Medische Inspiratorprijs. Die wil met deze prijs onderzoek stimuleren naar producten waar patiënten behoefte aan hebben. Vriend heeft de prijs samen met de patiëntenvereniging en met ondersteuning van de brandwondenstichting aangevraagd. “Patiënten leveren een actieve rol, juist ook in de onderzoeksopzet, om goed zicht te krijgen op wat zij belangrijk vinden.”

De samenwerking leverde nieuwe inzichten op de behoeftes van brandwondenpatiënten. “We zagen dat behandelaars hun patiënten beschermen, bijvoorbeeld als het gaat om het afnemen van biopten voor onderzoek. Patiënten zouden dat niet willen. Maar patiënten gaven bij ons juist aan: als je goed uitlegt waarvoor het is, willen we graag bijdragen, ook als dat betekent dat er een biopt afgenomen moet worden.”

De onderzoeker blijft samenwerken met patiënten tijdens haar onderzoek. “Patiëntenparticipatie is onmisbaar in de wetenschap. In alle fasen van ons onderzoek vragen wij hen advies, bijvoorbeeld over hoe we patiënten informeren over deelname aan het onderzoek. Ook vragen we hun mening over de behandeling, en over het resultaat van de behandelingen bij lotgenoten. Dit komt de kwaliteit en efficiëntie van onderzoek ten goede.”