Wereld Aids Dag is een goede dag om meer kennis over hiv te delen. Het stigma dat hiv heeft, zorgt namelijk nog steeds voor nare situaties. Ook in de zorg. Ook in het UMCG.  En dat is niet nodig. Tijd voor meer bewustzijn, met koffie en taart. 

In het UMCG hebben we een hiv-poli. Maar zeker niet alle zorgprofessionals zien mensen met hiv op hun spreekuur, verpleegafdeling of in de ambulance. Daardoor weten veel zorgprofessionals vaak heel weinig van hiv. Tegelijkertijd heeft hiv nog steeds een stigma. En dat kan ervoor zorgen dat ook zorgprofessionals bang worden om besmet te raken op het moment dat ze wel iemand met hiv zien. Als ze dan bijvoorbeeld onnodig dubbele handschoenen aantrekken of onnodig een mondmasker voordoen, kan dat nogal impact hebben op het leven van hun patiënt.  


 

Loop ik risico als ik iemand met hiv verpleeg?

Op deze Wereld Aids Dag vragen onze verpleegkundig specialisten Infectieziekten Anneke Boonstra, Marye Maerman en Dorien de Weerd daarom aandacht voor meer kennis over hiv. Ze gaan met een speciaal Wereld Aids Dag-taartje en praatkaarten op de koffie bij hun collega's op verpleegafdelingen. Een gesprek over 'Loop ik risico als ik iemand met hiv verpleeg?' kan veel verhelderen. Uit onderzoek van Sarah Stutterheim van de Universiteit Maastricht uit 2020 blijkt dat als zorgprofessionals vanuit angst op hen reageren, mensen met hiv regelmatig te maken krijgen met depressie, angst en minder sociale steun. Een deel van hen wordt minder therapietrouw of vermijdt zelfs zorg.  


 

Meer bewustzijn maakt het verschil

Deze uitgebreide kop koffie met taart én meer bewustzijn over hiv, kan op deze Wereld Aids Dag dus een prettig verschil maken. Zowel voor de mensen met hiv als voor de zorgprofessionals.