UMCG-onderzoeker prof. dr. Lude Franke is toegetreden tot het Oncode Institute. Oncode brengt de top uit het Nederlands kankeronderzoek samen om versneld de code van kanker te kraken.

Oncode verbindt fundamenteel onderzoek met klinische uitdagingen. Met als doel sneller en vaker nieuwe, betere en betaalbare methoden te ontdekken om kanker op te sporen en te behandelen. Inmiddels zijn ruim 800 fundamentele kankeronderzoekers van twaalf academische instituties aangesloten bij Oncode.

Geselecteerd uit 160 collega's

Lude Franke maakt onderdeel uit van een groep van 19 wetenschappers die in 2019 toetreden tot Oncode. De toegelaten wetenschappers werden geselecteerd uit ruim 160 aanmeldingen. De selectiecommissie bestond uit acht Oncode-onderzoekers, aangevuld door vijf nationale en internationale experts. 

Compleet team

Geert Kops, wetenschappelijk directeur bij Oncode liet weten trots te zijn op het complete team. 'Met het team op volle sterkte kunnen wij fundamentele kennis over moleculaire kanker biologie een stap verder brengen.'

Datagestuurde aanpak 

Lude Franke kijkt uit naar de mogelijkheden die de uitwisseling van zijn methodiek en die van het Oncode-team kunnen bieden.  'Ik denk dat mijn door datagestuurde aanpak tot nieuwe hypotheses kunnen leiden die binnen Oncode getest kunnen worden en vice-versa. Ik zal in staat zijn om het lopende Oncode onderzoek aan te vullen met functionele genomische datasets, expertise en analyses.'

Het virtuele instituut Oncode Institute is opgericht door acht partners waaronder KWF Kankerbestrijding, drie ministeries, NWO en Zonmw.