Lifelines kan volgend jaar starten met een nieuwe onderzoeksronde. Dankzij de financiële bijdragen van de Rijksuniversiteit Groningen, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het UMCG, kan Lifelines door met het verzamelen van gezondheidsgegevens bij duizenden deelnemers in Noord-Nederland. In januari 2024 zullen zij hun deelnemers opnieuw ontvangen.

Lees hier meer over het nieuws over de financiering van VWS voor Lifelines.

Ook voor UMCG-onderzoek is Lifelines van groot belang. Tientallen UMCG-onderzoeken zijn gedaan met data uit de biobank. Lifelines verzamelt de gegevens van de groep inwoners van Noord-Nederland al zeventien jaar. Hierdoor is hun ontwikkeling in gezondheid over de jaren goed te zien. Tussen de deelnemers zitten ook families en generaties; uit één gezin doen soms oma, moeder en kind mee. Dit geeft waardevolle informatie voor bijvoorbeeld studies naar erfelijkheid. Omdat Lifelines zo veel verschillende soorten gegevens verzamelt, zien de onderzoekers wat de invloed van verschillende factoren op de gezondheid is. Van genetische factoren tot aan de omgeving waarin iemand opgroeit.

Zonder deelnemers geen Lifelines

Eline (33) doet sinds 2012 als gezonde deelnemer mee aan databiobank Lifelines. Daarmee is zij één van de 167.000 noorderlingen die haar gegevens beschikbaar stelt voor wetenschappelijk onderzoek. Haar moeder meldde zich als eerst aan bij Lifelines. Ze vertelde haar gezin er over en dat stimuleerde Eline, haar zussen en haar vader om ook mee te doen. ‘Het is fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan de wetenschap’, vindt Eline. ‘Het helpt om betere zorg te verlenen en de samenleving gezonder te houden. Daarbij is de gezondheidscheck die je krijgt mooi meegenomen voor jezelf.’

Kleine moeite

Eens in de vijf jaar krijgen deelnemers een oproep om langs te komen voor een lichamelijke controle. ‘Ze meten dan je lengte en gewicht, testen je longinhoud en maken een hartfilmpje’, vertelt Eline. ‘Ook lever je urine in en doe je een aantal IQ-testen op de computer.’ Daarnaast vullen de deelnemers thuis vragenlijsten in. ‘Die zijn best lang,’ vindt Eline. ‘Om scherp te blijven, verdeel ik die vaak over een aantal avonden.’ Toch vindt ze het een kleine moeite om mee te doen. ‘In mijn werk als diëtist merk ik hoe belangrijk dit soort onderzoeken zijn. Ik gebruik veel informatie uit onderzoeken.’

Lifelines NEXT

Toen Eline in 2018 zwanger was van haar eerste zoon besloot ze ook mee te doen met Lifelines NEXT. Dat is een groot onderzoek naar het verloop van de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind. ‘Door mijn werk weet ik hoe belangrijk de zwangerschap en de eerste twee jaren van een kind zijn als voorspeller voor de toekomst’, vertelt ze. 

Trots

‘In mijn werk kom ik wel eens artikelen van Lifelines tegen. Dan is het leuk om te weten dat ik daar zelf een bijdrage aan heb geleverd’, vertelt ze trots. ‘Ook lees ik de nieuwsbrieven van Lifelines. Ik vind het interessant om te zien hoe de rest van Nederland leeft en wat onze gegevens aan resultaten opleveren.’

Wil je meer weten over Lifelines? Luister ook naar onze aflevering in UMCGgesprekken over het onderzoek in Lifelines hieronder.

Hoe Lifelines bijdraagt aan onderzoek

167.000 noorderlingen delen sinds 2006 vrijwillig hun gezondheidsgegevens met databiobank Lifelines in Groningen. De biobank bevat onder meer urine, bloed en haar, maar ook gegevens over leefstijl en mentale gezondheid. Lifelines verzamelt en beheert de gegevens en stelt ze beschikbaar aan onderzoekers. Het doel: inzicht geven in hoe ziekten ontstaan en hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen gezonder oud worden.