Koninklijke onderscheiding voor hoogleraar kindergeneeskunde Peter Smit

Prof. dr. Peter Smit ontving op woensdag 10 september een Koninklijke onderscheiding uit handen van de heer Bert Swart, burgemeester van Zuidhorn. Smit is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving de onderscheiding onder meer vanwege zijn bijzondere verdiensten als onderzoeker op het gebied van metabole ziekten. De uitreiking vond plaats op het symposium ‘Crossing barriers’ dat in UMCG plaatsvond ter ere van het afscheid van Peter Smit.

Vanaf 1979 is Peter Smit verbonden aan het UMCG. Hij is 34 jaar hoofd geweest van de sectie Metabole ziekten. In 2008 werd hij benoemd tot hoogleraar kindergeneeskunde, in het bijzonder de metabole ziekten. Zijn leerstoel werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Metakids.

In zijn loopbaan heeft hij een grote impuls gegeven aan het wetenschappelijk onderzoek op het terrein van de stofwisselingsziekten. Peter Smit hechtte veel waarde aan de belangen van ouder- en patiëntorganisaties; gedurende zijn loopbaan heeft hij veel adviserende functies gehad bij deze organisaties, zowel op nationaal- als op internationaal niveau.