In Nederland sterven elk jaar ruim 10.000 mensen aan longkanker. De cijfers kunnen omlaag als mensen met een hoger risico, regelmatig een CT-scan krijgen. Maar stel dat er een bevolkingsonderzoek naar longkanker komt. Hoe kunnen radiologen dan ooit al die extra scans beoordelen? Hierover gaat de eerste uitzending van de vernieuwde Medische Publieksacademie op 28 maart.
Video bekijken Scannen

Longkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Dit komt doordat de ziekte vaak pas laat wordt ontdekt. Uit een groot landelijk onderzoek, de NELSON-studie, blijkt dat de kans om te sterven lager is als longkanker eerder wordt opgespoord. Dit kan door mensen met een hoger risico, zoals rokers, regelmatig een CT-scan te geven.

In de uitzending van de Medische Publieksacademie laat radioloog Rozemarijn Vliegenthart zien hoeveel tijd het kost om CT-scans secuur te bekijken en beoordelen. Als er een landelijk bevolkingsonderzoek naar longkanker komt, moeten radiologen duizenden extra scans gaan bekijken. Een onmogelijk opgave. Maar ….. gelukkig kunnen computers helpen, want die kun je trainen in het opsporen van ziektes op radiologische beelden. Peter van Ooijen van het Machine Learning Lab van het UMCG, legt in de studio uit hoe dat gaat.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie, het trainen van computers, kan ook gebruikt worden om andere ziektes vroeg op te sporen. Rozemarijn Vliegenthart onderzoekt bijvoorbeeld ook hoe COPD en hart- en vaatziekten eerder ontdekt kunnen worden. En er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo zet het UMCG Protonentherapiecentrum kunstmatige intelligentie in bij het maken van bestralingsplannen, en kinderlongarts Gerard Koppelman kwam op het idee om een algoritme te ontwikkelen waarmee je kunt vaststellen of een kind een allergie heeft.

Vernieuwde Medische Publieksacademie

Het UMCG heeft in 2008 in samenwerking met het Dagblad van het Noorden de Medische Publieksacademie opgericht om op een laagdrempelige manier te vertellen over het wetenschappelijk onderzoek dat in het UMCG gebeurt. Ieder voor- en najaar waren er 6 lezingen in de Blauwe zaal. Toen er door de coronacrisis geen bijeenkomsten mogelijk waren, werden de lezingen online uitgezonden waardoor meer mensen die konden volgen. De lezingen vervangen we nu door uitzendingen. Er zijn 4 afleveringen per jaar en ze duren ongeveer 20 minuten. Alle uitzendingen kun je terugkijken op het UMCG YouTube-kanaal.