Studie geneeskunde gaat steeds meer uit van gezondheid
Vijf jaar geleden telde de studie geneeskunde een handvol colleges over preventie en gezondheid. Anno 2022 is er in Groningen 20 weken lang aandacht voor.

'Maar de bachelor bestaat uit 120 weken', relativeert Netty Bos-Veneman, jeugdarts en coördinerend docent sociale geneeskunde. Als lijnexpert van de leerlijn Healthy Ageing zou ze graag zien dat het studieprogramma uitgaat van factoren die gezondheid bepalen en niet van oorzaken van ziekte. 'Als het gaat over longkanker, leren studenten bijvoorbeeld weinig over het uitzoomen naar het niveau van de bevolking en onderzoeken hoe je kunt voorkómen dat mensen gaan roken. Bij de behandeling van borstkanker gaat het niet over wat er kan gebeuren als een jonge vrouw na een geslaagde behandeling weer aan het werk wil.'
Noodzaak om anders op te leiden
Toch wordt de noodzaak om dokters anders te gaan opleiden, steeds duidelijker, vertelt Netty. Door de vergrijzing en oplopende zorgkosten, bijvoorbeeld. 'De Federatie Medisch Specialisten wil preventie en gezondheid meer in de vervolgopleidingen, de Nederlandse Federatie van UMC's legt veel meer nadruk op preventie en gezondheid, samenwerkingsverbanden tussen eerste en tweede lijn nemen toe', legt ze uit.
Nu ook in de masterfase
Langzaam maar zeker verandert de opleiding geneeskunde. In de masterfase is inmiddels ook aandacht voor preventie en gezondheid. Studenten kunnen nu bijvoorbeeld een gecombineerd coschap buiten de ziekenhuismuren doen. Dat extramuraal coschap is doordesemd met aandacht voor preventie en gezondheid.