Drie Veni-beurzen voor jonge UMCG-onderzoekers

Drie UMCG’ers hebben een Veni-beurs gekregen van NWO voor hun wetenschappelijk onderzoek. Het zijn Rudolf Fehrmann van Oncologie, Khan Mahmoodi van Cardiologie en Susanne Kooistra van Neurowetenschappen.

Een Veni-beurs bedraagt maximaal 250.000 euro en is één van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren. Veni's zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd, waarbij clinici ook al langer geleden gepromoveerd mogen zijn. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen.

Rudolf Fehrmann krijgt de beurs voor het analyseren van ‘big data’ ter verbetering van de gepersonaliseerde behandeling van kankerpatiënten. Hij gaat op zoek naar genetische afwijkingen, genen en biologische routes die verantwoordelijk zijn voor tumorgedrag en therapierespons. Dit zal helpen om te komen tot nieuwe kankertherapieën en gepersonaliseerde behandeling.

Kahn Mahmoodi doet onderzoek naar verhoogd risico op verstopte kransslagaders bij bloedstollingsafwijkingen. Hij veronderstelt dat erfelijk versterkte bloedstolling, welke de kans op stolselvorming in de aderen vergroot, ook een belangrijke rol spelen in het optreden van hartaanvallen en het dichtgaan van omleidingen van de kransslagaders.

​Susanne Kooistra krijgt de beurs voor onderzoek naar de epigenetica van afweercellen in de hersenen. Microglia cellen vormen het immuunsysteem van de hersenen en beschermen het brein tegen infecties en hersenschade. Verstoorde microglia activiteit is betrokken bij ziektes van het brein, waaronder neurodegeneratieve aandoeningen en cognitieve stoornissen. In dit onderzoek wordt de verstoring van microglia functies onderzocht op epigenetisch niveau met als einddoel het ontwikkelen van interventies.