Op zondag 29 september is het UMCG-gebouw tijdens Dress Red Day rood uitgelicht. Samen met de Hartstichting en tientallen andere (zorg)organisaties in Nederland vragen we hiermee aandacht voor man-vrouwverschillen in onderzoek naar hart- en vaatziekten.
De hoofdingang van het UMCG in het rode licht tijdens Dress Red Day 2024.

Waarom komen bepaalde aandoeningen vaker voor bij vrouwen? Hebben mannen en vrouwen baat bij dezelfde behandelingen? Het UMCG vindt het belangrijk dat hier meer onderzoek naar gedaan wordt. Zo weten we dat vrouwen vaker bepaalde vormen van hartfalen ontwikkelen dan mannen, vaker een ‘scheur’ (dissectie) in de kransslagvaten krijgen en pas op een latere leeftijd een hartinfarct door aderverkalking krijgen dan mannen. 

Onderzoek in het UMCG

Op de afdeling Cardiologie in het UMCG doen we onder andere onderzoek naar de optimale dosering hartfalenmedicatie in mannen en vrouwen. Ook onderzoeken we het ontstaan van hartfalen waarbij de hartspier wel een goede pompkracht heeft, maar ‘stug’ is geworden en daardoor klachten van hartfalen geeft. De relatie tussen overgewicht, suikerziekte en veroudering en het stugger worden van de hartspier kan ons hier hopelijk meer inzicht in geven.

Meer vrouwen nodig voor onderzoek

Met meer kennis hopen we in de toekomst deze en andere aandoeningen te voorkomen, eerder te ontdekken en beter te kunnen behandelen. Hiervoor is meer aandacht bij onderzoekers nodig voor dit belangrijke onderwerp, maar ook zijn er meer vrouwen nodig die willen meedoen aan deze onderzoeken.

Collega’s in het rood

Niet alleen kleurt het UMCG-gebouw op 29 september rood, ook de collega’s van het UMCG Hartcentrum dragen vandaag iets roods om aandacht te vragen voor man-vrouwverschillen in onderzoek naar hart- en vaatziekten. 

De collega's van het Hartcentrum in het rood bij de Fontein van het UMCG.