Het is hier waar studenten van alle medische opleidingen in Groningen samenkomen na een lange dag met hun neus in de studieboeken of na een zwaar tentamen. Ze drinken er een biertje, dansen of studeren samen. Wat betekent deze ontmoetingsplaats voor onze toekomstige zorgverleners, zoals apothekers, tandartsen en dokters?
Voorgevel van Villa Volonté

Zodra je de deur opent, is de geur van schraal bier niet te missen. De krakende houten vloer, versleten banken en leuzen op de muren vertellen het verhaal van decennia aan ontmoetingen, feesten en herinneringen in de Medische Faculteitskroeg Villa Volonté.

Kijkje binnen in Villa Volonté aan het Schuitendiep.


Hoe het begon

Villa Volonté begon in 1983 als een idee van een paar studenten tandheelkunde. Zij zochten een plek om – na lange lesdagen – gezellig samen te komen en te ontspannen met andere studenten. Die vonden ze in de kelders van het AZG, waar ze uiteindelijk 14 jaar hebben geborreld en gefeest. Tot ze moesten verhuizen vanwege een verbouwing. Pas in juni 2003 kreeg de vereniging weer een eigen locatie: de ‘villa’ aan het Schuitendiep, waar ze vandaag de dag nog steeds zitten.


Foto's uit de oude doos. Links de kroeg in de kelder in het ondergrondse gangenstelsel van het AZG. Rechtsonder de oprichters van de vereniging.


Een naam met historie

Villa Volonté was de naam van een statige villa aan de Verlengde Hereweg tussen Groningen en Haren, waarop de naam van de vereniging is gebaseerd. Volonté staat voor de Wil, het Believen en het Welbehagen. De villa was de eerste tandheelkundige faculteit van Nederland. In 1979 sloot het landhuis haar deuren en werd omgebouwd tot een appartementencomplex. Het oorspronkelijke hek is nog wel te bewonderen. 

Het oude hek van het landhuis is nog te bewonderen aan de Verlengde Hereweg te Groningen.
​​​​

Echt een kroeg runnen

Villa Volonté is nu een stichting met jaarlijks een nieuw bestuur. Zij zorgen ervoor dat de medische faculteitskroeg draaiende blijft. Luka Rijker, student geneeskunde, is nu voorzitter: ‘Het is hard werken, maar een waanzinnige ervaring. Hoeveel studenten kunnen zeggen dat ze een kroeg hebben gerund?! Dankzij onze leden, die vrijwillig een paar keer per maand komen tappen, kunnen de medische studenten zorgeloos samenkomen en borrelen in onze kroeg.’

Enkele leden en bestuursleden van Villa Volonté. V.l.n.r.: Lisanne (farmacie) Wietse (Farmacie), Liesanne (geneeskunde), Rachel (farmacie), Joris (farmacie), Luka (geneeskunde) en Linde (bewegingswetenschappen).


Meer dan alleen borrelen

Lid en studente farmacie, Rachel Wiekart, vertelt: ‘Villa Volonté is zo bijzonder omdat je ontzettend veel studiegenoten en alumni leert kennen. Niet alleen van je eigen studie, maar van alle medische studies in Groningen. Allemaal volgen we een weg tot de wetenschap. In de kroeg deel je makkelijk met elkaar hoe de studie gaat. Of leer je van ervaringen van alumni die al werken; hoe zij het werk in de praktijk vinden en op hun plek terecht zijn gekomen. Dat helpt ons bij onze loopbaan om een goede zorgverlener te worden.’

Huidige voorzitter Luka Rijker met ingelijste oude foto's.


 

Ondertussen in het UMCG

Ondertussen in het UMCG

Het UMCG is niet alleen een maar een universitair medisch centrum. In de rubriek Ondertussen in het UMCG zie je elke acht weken dat er in deze ‘stad in de stad’ zoveel meer gebeurt dan je op het eerste oog denkt.