In het UMCG revalideren veel patiënten voor wie het lopen niet meer vanzelf gaat. In het GRAIL-lab onderzoeken bewegingswetenschappers hun beperkingen en mogelijkheden. Studenten Bewegingswetenschappen leren chocola te maken van alle gegevens die ze hier verzamelen.

Daniek van Laar (22) koos voor het keuzevak Clinical Mobility Lab, omdat ze heel graag met mensen wilde werken. Grote pech dus, toen ze door corona toch niet dicht bij de patiënten mocht komen. In het GRAIL-lab van het Centrum voor Revalidatie in Beatrixoord kon ze gelukkig wel vanachter een monitor meekijken hoe patiënten met multiple sclerose, een ziekte van het centrale zenuwstelsel, op een loopband oefenden met lopen. En ze leerde er ‘beweegdata’ te verzamelen en te analyseren.

Virtueel lopen

Overdonderd waren ze geweest, Daniek en haar mede eerstejaars masterstudenten Human Movement Science. Want zo’n lab als het GRAIL-lab hadden ze nog niet meegemaakt. Hier oefent een patiënt in een virtueel looplab op een veilige manier het lopen. In de virtuele omgeving kun je op een groot scherm een landschap tevoorschijn toveren, de loopband ervoor kan vele situaties uit het echte leven nabootsen. De markers op het lichaam van de patiënt brengen tijdens het lopen zijn bewegingen letterlijk in beeld, net als de camera’s die overal hangen.


 

Looppatroon in beeld

De camera’s en markers waar de patiënten mee verbonden zijn, leveren veel data op. Nodig voor de behandeling van de patiënt en voor wetenschappelijk onderzoek. 'Als iemand 3 minuten had gelopen op die band, brachten wij met alle data die we binnenhalen, het looppatroon in kaart’, legt Daniek uit. ‘Je ziet terug hoe iemand zijn knie strekt, wat de hoek is die hij maakt. Maar ook wanneer en met hoeveel kracht iemand afzet, wat de snelheid van lopen is. 

Gouden standaard

'Mensen met MS zwaaien bijvoorbeeld met hun benen', legt Daniek uit. 'Door alles in beeld te brengen, kunnen wij analyseren of het looppatroon nog voldoet aan de gouden standaard.' Om die gouden standaard te bepalen, deden de studenten eerst literatuuronderzoek. Vervolgens maakten ze een programma waar tabellen uitrollen die aangeven of en hoe de patiënten afwijken van de standaard. Dat levert informatie op die ook weer nodig is voor de looptraining van de patiënten.

Rood

Als een patiënt te traag loopt, wijkt hij te veel af van die gouden standaard. Dat zie je dan terug in de rode lijn in onze tabellen. Als iemand met zijn bewegingen vaak in het rood zit, kun je bepalen wat er niet goed gaat.'

Invloed op behandeling

‘Ik wil echt graag in de revalidatie gaan werken als ik straks ben afgestudeerd', zegt Daniek nu ze het keuzevak heeft afgerond. 'Misschien dat ik eerst nog een aantal jaren onderzoek ga doen, maar uiteindelijk wil ik daadwerkelijk invloed kunnen hebben op de behandeling van patiënten.’