Bijna 10 miljoen euro subsidie voor biobanken

Dinsdag 1 juli ontving hoogleraar Genetica Cisca Wijmenga namens BBMRI-NL2.0 €9,8 miljoen in het kader van de Nationale Roadmap Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten. Het is daarmee een van de zes onderzoeksfaciliteiten die geld ontvangen van NWO. Staatssecretaris Sander Dekker van OCW en NWO-directeur Jos Engelen reikten de cheque uit.

BBMRI-NL2.0 is het samenwerkingsverband van BBMRI-NL, waarbij ruim 200 Nederlandse biobanken zijn aangesloten, met de European Population Imaging Infrastructure (EPI2) en het Translational Research IT-project van het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM-TraIT). BBMRI-NL2.0 streeft ernaar om alle voor biomedisch onderzoek belangrijke informatie – of het nu gaat om lichaamsmaterialen, vragenlijsten of beeldmateriaal—op een uniforme manier op te slaan, zodat het optimaal bruikbaar is voor zowel onderzoek naar oorzaken van ziekte, als voor zogenaamd translationeel onderzoek – de vertaalslag van kennis over de oorzaak van ziekte naar behandelmethode of medicatie.

Cisca Wijmenga is directeur van BBMRI-NL2.0. Zij benadrukt het belang van het samenbrengen van verschillende soorten informatie: “Dit draagt enorm bij aan de uitdagingen waar we als maatschappij voor staan: het hoofd bieden aan de stijgende kosten voor de gezondheidszorg veroorzaakt door de vergrijzing en de forse toename van welvaartsziekten. Door de integratie van klinisch, genetisch en moleculair materiaal kunnen ziekten veel eerder worden opgespoord of zelfs voorspeld—en dus beter behandeld. Dat zal op korte termijn van groot belang zijn, ook voor ziekten als hart- en vaatziekten en kanker die nu nog vaak dodelijk verlopen omdat ze te laat worden ontdekt om er nog iets aan te doen.”

In Nederland doen bijna 1 miljoen Nederlanders mee aan biobank-onderzoek, zoals LifeLines.