Voor sommige ernstig zieke kinderen is een levertransplantatie het enige wat ze kan redden. Maar de wachtlijst voor kinderen die een levertransplantatie nodig hebben is lang. Gelukkig is het ook mogelijk dat een kind een deel van de lever van een gezonde volwassene krijgt. Jelte is zo’n donor. Hij doneerde anoniem een deel van zijn lever en vertelt daarover in de uitzending van de Medische Publieksacademie op 9 juli. Ook kom je meer te weten over de kinderen die vanwege hun ziekte een levertransplantatie nodig hebben.
Video bekijken Scannen

Ernstig zieke kinderen die een donorlever nodig hebben, kunnen dus een deel van de lever van een gezond iemand krijgen. Die donor kan uit de familie of vriendenkring komen, of anoniem zijn. Larissa gaat bij Jelte op bezoek om te horen waarom hij donor wilde worden en hoe het was om een deel van zijn lever af te staan aan een onbekend kind.

Levertransplantaties bij kinderen

Ook zie je kinderarts Willem Lexmond. Hij vertelt over de zieke kinderen die hij ziet en hoe het gaat als een kind een levertransplantatie nodig heeft. Het UMCG Transplantatiecentrum is het enige ziekenhuis in Nederland waar kinderen terecht kunnen voor een levertransplantatie. Per jaar krijgen ongeveer 25 kinderen hier een donorlever.

Van levertransplantatiechirurg Carlijn Buis hoor je hoe levertransplantaties bij kinderen met een anonieme leverdonor in zijn werk gaan. Zij opereert mensen die een deel van hun lever willen afstaan. Maar voordat je donor kan worden, moet je een uitgebreid screeningstraject doorlopen. Want de artsen willen zeker weten dat ze de gezondheid van de donor geen schade toebrengen. Kijk hier voor meer informatie over (anonieme) leverdonatie.

 

Uitzending kijken

De uitzending van de Medische Publieksacademie is op 9 juli vanaf 19.30 uur te zien via umcg.nl/liveFacebook en LinkedIn. De uitzending is terug te kijken op ons YouTube-kanaal

Meer informatie over de Medische Publieksacademie

Aanmelden voor deze uitzending