De bouw van het spiksplinternieuwe Anda Kerkhoven Centre aan de Antonius Deusinglaan ging 19 maart feestelijk van start. Studenten en docenten geneeskunde, tandheelkunde, bewegingswetenschappen en farmacie krijgen hier vanaf eind 2023 alle ruimte voor onderwijs, elkaar ontmoeten en samenwerken.

In het hart van de Healthy Ageing Campus staat straks een hoge onderwijstoren vol met veel kleinere onderwijsruimten en een lagere foyer met een groene daktuin. Studenten en docenten kunnen er gebruikmaken van onderwijs-, aanland- en ontmoetingsplekken: van open en dynamische (groeps-)werkplekken tot beschutte individuele concentratieplekken.

Wie Anda Kerkhoven was

De naam die straks fier op het gebouw geschreven staat, is die van de veelzijdige studente geneeskunde Anda Kerkhoven (1919-1945). Melisande Tatiana Marie Kerkhoven kwam in 1938 vanuit Batavia naar Groningen. Ze studeerde al geneeskunde in Batavia, maar omdat ze geen dierproeven wilde doen, kwam ze naar Groningen waar dat niet gebeurde. Niet lang na haar aankomst werd Nederland bezet door nazi-Duitsland. Als overtuigd pacifiste besloot Anda Kerkhoven in het verzet te gaan.

'Geen tyran zal mij kunnen dwingen, hem te gehoorzamen maar evenmin om moreel zelfmoord te plegen door tegen hem of zijn slaven strijdmethoden te gebruiken die ik verafschuw (…)' Dit citaat uit 1939 uit het studentenblad Der Clercke Cronike, lijkt vandaag niet alleen meer een echo uit het verleden. Anda Kerkhoven werd vlak voor de bevrijding 1945 vermoord door een Nederlandse SS' er. 

Voortleven in herinnering

Haar naam is gekozen uit de inzendingen voor een prijsvraag onder medewerkers en studenten gekozen. De jury bestond onder anderen uit Arjen Dijkstra, directeur Universiteitsmuseum en Mart van Lieburg, bijzonder hoogleraar Medische Geschiedenis. 'Anda Kerkhoven verdient een ereplaats aan de Rijksuniversiteit Groningen', aldus het juryrapport. 'Met de naamgeving voor het nieuwe gebouw leeft zij verder in herinnering voort.'

Volg de bouw van het onderwijscentrum hier live.