​Timothy Broas, ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, bezocht gisteren en vandaag Groningen en twee keer ook het UMCG. Waarover spraken hij en wij? Juist, over Healthy Ageing. Dit thema dat in het Nederlands vertaald ‘gezond en actief ouder worden’ heet, is niet meer weg te denken uit het UMCG. Hier gaat ons onderzoek over en zijn de zorg, het onderwijs en de opleidingen op gericht.

Onderzoek naar veroudering

Broas was onder de indruk van het onderzoek dat hier in het onderzoeksinstituut ERIBA wordt gedaan. Internationale topwetenschappers vinden elkaar in het onderzoeken van basale mechanismen in het menselijk lichaam. De ambassadeur zag dat zij geen onderzoek doen naar ziektes, maar op deze manier er achter willen komen hoe veroudering van het menselijk lichaam in zijn werk gaat. Om er vervolgens achter te komen hoe ziekten ontstaan.

Samenwerking met Amerikaanse instituten

Ook de publiek-private samenwerking tussen bijvoorbeeld het bedrijfsleven, het UMCG, de Rijksuniversiteit en de overheid, kon zijn waardering wegdragen. Indrukwekkend vond Broas onze vele contacten en de samenwerking met Amerikaanse instituten die zich bezighouden met veroudering.

Architectuurwandeling

En uiteraard, zouden we bijna zeggen, liepen hij en zijn vrouw aandachtig en verrast door de mooie architectuur van het UMCG. Daarvan werd hij zelf ook een heel klein onderdeel: in het ERIBA-gebouw signeerde hij een tegel om er opgenomen te worden in the Hall of Fame. (zie foto)

Wat neemt hij mee?

Wat neemt hij dus mee naar Den Haag en naar zijn land van herkomst? Een goede indruk van het UMCG, de Healthy Ageing Campus hier op het terrein en van Groningen. Goed voor de vele contacten met Amerikaanse bedrijven en onderzoeksinstituten die we hier in Groningen en het UMCG hebben.