Twee UMCG-artsen namen het initiatief om een kindvriendelijke knoopcelbatterij te ontwikkelen. Zij kregen daar deze week twee prijzen voor, de EU Product Safety Award en de KIJK Publieksprijs voor Beste Tech-idee van 2023.
vlnr Marnix Wagemaker, Frans Ooms, Freek Dikkers en Tjark Ebels
Marnix Wagemaker, Frans Ooms, Freek Dikkers, Tjark Ebels

Ieder jaar overlijden naar schatting wereldwijd ongeveer 2000 kinderen na het inslikken van een knoopcelbatterij. Twee artsen, Tjark Ebels en Freek Dikkers voelden daardoor de noodzaak hier iets tegen te doen. Zij ontwikkelden samen met TU Delft een kindvriendelijke knoopcelbatterij. Deze kan veel leed voorkomen.

EU-jury: ’Baanbrekende technologie kan sterfte bij jonge kinderen voorkomen’

Op maandag 11 december kregen zij hiervoor in Brussel de EU Product Safety Award uitgereikt. Deze Europese Award is bestemd voor het beste onderzoek naar aspecten van productveiligheid. De prijs is ook bedoeld om consumenten bewuster te maken van productveiligheid. De internationale jury was vol lof over het initiatief: ‘Deze technologie is baanbrekend. Als het wordt aangenomen, zou dit sterfgevallen en ernstige verwondingen voorkomen; vooral bij jonge kinderen.’

Meeste stemmen bij KIJK Publieksprijs

Een paar dagen eerder kregen zij al de KIJK Publieksprijs voor het Beste Tech-idee overhandigd. Hiervoor kon het publiek een maand lang haar stem uitbrengen op veelbelovende innovaties die het leven net een stukje beter, mooier of duurzamer maken. De kindvriendelijke knoopcelbatterij kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. De vakjury van KIJK kende hen de zilveren medaille toe.

De bekende knoopcelbatterij van 2 cm, een groot gevaar voor kinderen 

De bekende knoopcelbatterij van 2 cm zit in de LED kaarsjes die we met kerst straks allemaal weer op tafel hebben staan, in autosleutels en in veel aanlokkelijk kinderspeelgoed. Eenmaal rondslingerend door het huis heeft de glimmende knoopcelbatterij een grote aantrekkingskracht op kleine kinderen. Zij steken ze in hun mond en slikken ze in het ergste geval door. 

Ernstige verwondingen met soms zelfs overlijden tot gevolg

Iedere ouder begrijpt dat dit gevaar kan opleveren, maar dat het risico zó groot kan zijn is niet altijd bekend. Jaarlijks komt er wereldwijd een grote groep kinderen in het ziekenhuis terecht na het inslikken van een knoopcelbatterij, soms zelfs met overlijden tot gevolg. 

Tip voor ouders

Een tip voor ouders: laat (lege) knoopcelbatterijen niet slingeren en breng ze meteen naar de recyclebak. Mocht je kind toch per ongeluk een knoopcelbatterij hebben ingeslikt? Geef hem/ haar dan een lepel honing. En raadpleeg vooral snel een arts!