‘Ik voel het stromen!’, zegt Harry Bolks geëmotioneerd. Hij heeft leukemie en zojuist is er een infuus bij hem aangesloten waarmee hij stamcellen van zijn zus Hermien krijgt toegediend. ‘Haar bloed geeft mij weer levenskracht. Mijn fundament was afgebroken, maar wordt nu gerepareerd. Het gaat me door merg en been.’ Voor Harry en zijn familie is het een heel bijzonder moment, maar ook voor het transplantatieteam. Het is namelijk de duizendste keer dat een patiënt in het UMCG een allogene stamceltransplantatie krijgt.
Patiënt Harry met zijn zus die stamcellen doneerde, en verpleegkundig consulent Tite Reker

Bij een allogene stamceltransplantatie krijgt een patiënt stamcellen van een familielid of van een onbekende donor uit een wereldwijde donorbank. De transplantatie is onderdeel van een intensieve behandeling voor patiënten met ernstige bloed- en beenmergziekten. ‘Ik bleek een 100 procent match te zijn’, zegt Hermien die graag Harry’s donor wilde zijn. ‘Overal konden ze groene vinkjes zetten.’ ‘Bizar dat jouw bloed nu door mijn lichaam stroomt’, zegt Harry.

Speciaal gekomen

‘Op 26 januari 2003 deden we hier voor het eerst een allogene stamceltransplantatie’, vertelt verpleegkundig consulent Tite Reker die daar bij was en het zich nog goed herinnert. Samen met hematologen Joost de Wolf en Gustaaf van Imhoff heeft hij de stamceltransplantatiezorg in het UMCG opgezet. Onlangs ging hij met pensioen maar op 14 juli kwam hij speciaal voor de duizendste transplantatie naar het UMCG. Tite vertelt dat de eerste patiënt die hier een stamceltransplantatie kreeg nog steeds leeft. Dat geeft Harry en zijn naasten hoop. 

‘Dat mijn transplantatie de duizendste is geeft het een speciaal tintje’, zegt Harry. ‘Het is leuk dat ze de afdeling hebben versierd en ik vind het fijn om te weten dat ze veel ervaring hebben opgebouwd. Ik ben in goede handen.’

Groot team

Bij de stamceltransplantaties is een groot team betrokken dat bestaat uit artsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundig consulenten, transplantatiecoördinatoren, immunologen, klinisch chemici, analisten en onderzoekers. Door de goede samenwerking tussen de bevlogen teamleden is het transplantatieprogramma uitgegroeid tot een van de grootste van Nederland.

Dit is een mijlpaal voor Harry en het UMCG. We hebben nog meer transplantatiemijlpalen om over te vertellen