Toen 10 jaar geleden ‘s morgens om 06.30 uur de telefoon ging, brak er voor Henk Sasbrink (71) een spannende dag aan. Maar ook voor thoraxchirurg Michiel Erasmus, want de longtransplantatie die hij bij Henk ging doen, was heel bijzonder. Ze ontmoeten elkaar weer in het UMCG en blikken samen terug.

‘Ik kon niet werken, en traplopen of de hond uitlaten ging haast niet meer. Ik kon weinig, dat was heel moeilijk’, vertelt Henk die ernstig COPD had. In het UMCG kreeg hij een dubbele longtransplantatie. ‘Toen ik wakker werd na de operatie, voelde ik meteen dat ik niet meer benauwd was.’ Een paar dagen later kwamen de artsen bij hem aan bed met bijzonder nieuws: ‘Dat was op mijn verjaardag. Ze vertelden me dat ik de eerste patiënt ben die longen heeft die op een pomp zijn gezet. Ik vond het een mooi cadeau en ben er nog steeds heel trots op.’ 

De longen deden het fantastisch

Michiel herinnert zich nog goed hoe het was om na een jarenlange voorbereiding voor het eerst longen te transplanteren die vooraf zijn getest met een speciaal soort pomp: de longperfusiemachine: ‘De donorlongen leken niet goed genoeg, maar toen we ze op de pomp zetten, deden ze het meteen fantastisch en konden ze getransplanteerd worden.’ De perfusiemachine wordt nu veel gebruikt en maakt zo’n 10 extra longtransplantaties per jaar mogelijk.


 

Podcast

In de podcast UMCGesprekken vertelt Henk hoe het was om jaren op de wachtlijst te staan en hoe zijn leven na de longtransplantatie is veranderd. Michiel legt uit hoe de longtransplantatietechnieken de afgelopen jaren verder zijn ontwikkeld en ook praten ze samen over hoe ze omgaan met de verdrietige kant van een orgaandonatie. Benieuwd naar de podcast? Luister hem hieronder!